x

Novi BMW Serije 5 stigao u Srbiju

Samo nekoliko dana nakon svjetske premijere, nova "petica" predstavljena je i u Srbiji.


U BMW Store-u, u Galeriji Beograd, u utorak je održana srpska premijera osme generacije Serije 5.

U Beogradu je predstavljena verzija sa SUS motorom, a zanimljivo je da će nova "petica" po prvi put biti dostupna u čisto električnoj verziji sa oznakom BMW i5.

Prednji dio karakterišu novi farovi sa gotovo vertikalnim dnevnim LED svjetlima, dok maska može opcionalno biti osvjetljena (BMW Iconic Glow).

Moguće je poručiti i M aerodinamički paket, kao i njegovu "Pro" verziju sa više crnih detalja. Opcionalno su dostupni i M Shadow line farovi koji imaju crnu pozadinu.

Na zadnjem dijelu su tipična svjetla u obliku slova L uz dodatne hrom lajsne, a na bočnim površinama se ističu dvije karakterne linije.

Broj prekidača u enterijeru je smanjen, ali bez uticaja na raspoloživu funkcionalnost. Kontrolni centar predstavlja novu interpretaciju BMW orijentacije ka vozaču u vidu zakrivljenih ekrana veličine 12,3 i 14.9 inča.

Novi BMW Serije 5 je prvi model koji ima unapređeni korisnički interfejs 8.5 sa Quick Select funkcijom koja ubrzava pristup traženim podmenijima. Ovaj sistem omogućava brže ažuriranje, unapređeno praćenje i planiranje putovanja elektromodela kao i elemente za zabavu (video streaming i korišćenje AirConsole platforme).

Za start prodaje su spremne četvorocilindrične benzinske i dizel verzije sa Mild Hybrid sistemom: 520i, 520d i 520d xDrive.

Benzinska verzija ima 153 kW/208 KS, a dizel 145 kW/197KS. U standardnoj opremi je i nova verzija osmostepenog automatskog mjenjača.

Za početak 2024. godine u pripremi su šestocilindrični motori, dizel i benzinski, kao i Plug-in hibridne verzije 530e i 550e xDrive.

Prva ikada potpuno električna Serija 5 nosi oznaku i5, a osnovna vezija nosi oznaku eDrive40.

Pogonski elektromotor je postavljen nazad i ima snagu od 250 kW/340 KS. Izvor energije je visokonaponska baterija kapaciteta 81,2 kWh i omogućava domet od 477 do 582 km po WLTP standardu.

Od samog starta dostupna je snažnija M60 xDrive verzija sa dva elektromotora ukupne snage 442 kW/601 KS sa obrtnim momentom od 820 Nm i ubrzanjem do 100km/h za 3,8 s.

BMW i5 je i prvi potpuno električni model game koji ima podršku za funkciju "Plug and Charge".

Maksimalna snaga punjenja na DC punjačima je do 205 kW, a na AC standardnih 11 kW. Moguće je dobiti i 22 kW AC uz doplatu.

Kada je riječ o cijeni, preliminarno se očekuje da će najtraženija verzija (520d xDrive) koštati od 63.000 evra. Prodaja počinje krajem godine.

(B92)



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.