x

Novi Citroen C3 Aircross u pripremi

​Sljedeća generacija krosovera zvanog Citroen C3 Aircross stiže na tržište 2024. godine.

Velike promjene će biti napravljene na ovom urbanom krosoveru kako bi lakše ispoštovao standarde u vezi zagađenja prirode i kako bi olakšao prelazak na potpuno električni pogon.

Globalno vozilo, budući C3 Aircross će se prodavati u Indiji, Južnoj Americi i Evropi sa različitim karakteristikama, a sve u zavisnosti od ciljnog tržišta.

Samo se nadamo da će neEvropljani dobiti automobil na kojem u Stellantisu nisu fušarili kad je bezbjednost u pitanju, jer se do sad pokazalo kao praksa da životi ljudi van razvijenog dijela svijeta mnogo manje vrijede za proizvođače automobila.

Citroen C3 Aircross je treći model na listi najviše sklopljenih na svijetu od strane ovog francuskog proizvođača. Dovoljno je reći da je nasljednik ovog urbanog SUV-a u centru pažnje marke sa ševronima. Predviđen za 2024. godinu, ovaj model će pretrpjeti značajne promjene u odnosu na sadašnju ponudu. Prije svega, preuzeće Stellantisovu platformu e-CMP. Ova arhitektura će također biti osnov za obični Citroen C3 koji će na tržište stići 2023. godine.


C3 Aircross XXL

Što se tiče upotrebljivosti budućeg modela po imenu Citroen C3 Aircross, ovo bi trebalo poboljšati zahvaljujući značajnom povećanju veličine automobila (sa 4,15 metara dužine na 4,30 m) i povećanju međuosovinskog rastojanja.

Po veličini bliži Citroenu C5 Aircrossu, C3 Aircross će preuzeti nekoliko stilskih elemenata od njega, istovremeno postajući neka vrsta mlađeg brata. Zahvaljujući korištenju moderne tehničke baze reprezentovane kroz ime e-CMP, C3 Aircross će moći da smjesti motore sa unutrašnjim sagorijevanjem i elektromotore ispod haube sa baterijama postavljenim u podu, kako bi težište bilo što niže, a također i da ne bi uticale na prostranost i zapreminu prtljažnika.

Motori sa unutrašnjim sagorijevanjem će biti samo sa pogonom na benzin i nesumnjivo je da će biti mikrohibridizovani. Pored benzinaca, biće ponuđena i dva elektromotora. Tako će pored uobičajenog elektromotora od 136 konjskih snaga koji već oprema bliske četvorotočkaše s oznakama na kojima piše Peugeot e-208 i Peugeot e-2008 i DS3 Crossback E-Tense, postojati i slabiji agregat sa 100 "grla" za ugradnju u osnovni električni model, koji će se nuditi sa cijenom od oko 20 hiljada evra, što bismo baš voljeli da vidimo.


C3 Aircross se (s proizvodnjom) seli na istok

Citroen C3 Aircross će se proizvoditi u fabrici nekadašnje PSA grupe u Trnavi u Slovačkoj (trenutno se sklapa u Španiji u Saragosi) i tamo će se proizvoditi zajedno sa novim modelom C3, koji kreće s proizvodnjom godinu dana prije Aircrossa.

Kao i kod aktuelnih modela C3 i C3 Aircross, stil ova dva automobila će se dobrano razlikovati. C3 Aircross će se također sklapati u Južnoj Americi (gdje će biti opremljen motorima osposobljenim da po potrebi sagorijevaju i etanol), a također i u Indiji gdje je planiran model sa sedam sjedišta. Ovo je specifičan, osoben model rezervisan za indijsko tržište i neće se prodavati u Evropi. O tome kako danas izgleda primjerak namijenjen Indijcima.

Pored Citroena C3 Aircross, Stellantis grupa će predstaviti i Opel Crossland (brata po platformi C3 Aircrossa) koji bi trebalo da bude dostupan samo u električnoj verziji. Pored toga, Stellantis će imati u ponudi i druge male krosovere, pri čemu konkretno mislimo na primjer na Alfa Romeo Brennero, neki ekvivalentni Fiat (pored modela Fiat 500 X koji će biti obnovljen) i "Bejbi Jeep" koji će podržavati Jeep Renegade.

Ako se svemu ovome dodaju Peugeot 2008 koji je zvijezda u kategoriji gradskih krosovera, Opel Mokka (na fotografiji iznad zaključnog pasusa) i DS3 Crossback koji će ove godine biti restilizovan, Stellantis grupa će 2024. imati paletu od deset modela ovog tipa. Poslije svega ovoga, više uopšte nismo sigurni da li smo pisali o Stellantisu ili o Volkswagen grupi.


(AutoRepublika)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.