x

Novi Nissan Juke krenuo s proizvodnjom

Nissan je započeo proizvodnju novog Jukea u fabrici u Sanderlandu u Velikoj Britaniji, u koju je investirao 100 miliona funti.

Dizajniran, konstruisan i proizveden u fabrici u Ujedinjenoj Kraljevini, novi je Juke posebno razvijen kako bi ispunio zahtjeve evropskog tržišta. Fabrika u Sanderlendu ujedno je i jedina u kojoj se proizvodi druga generacija ovog kompaktnog crossovera.

Deset godina nakon što je originalni Juke izašao iz okvira B-segmenta, Nissan je predstavio novi Juke. Uvođenjem nove tehnološke opreme i sustava za povezivanje, Nissan je ponovno podigao letvicu u segmentu kompaktnih crossovera.

Novi je Juke razvijen u saradnji Nissanovog dizajnerskog studija i timova za istraživanje i razvoj u Paddingtonu u Londonu i Kranfildu u Bedfordširu. Također, 70 % njegove proizvodnje namijenjeno je evropskom tržištu, gdje se i nalaze dvije trećine njegovih dobavljača.

Prilikom obilaska fabrike u Sanderlendu u kojoj su u tijeku završne pripreme za proizvodnju, predsjednik Nissana Evrope Đanluka de Fiši izjavio je: "Novi Juke predstavlja dodatnih 100 miliona funti ulaganja u našu tvornicu u Sanderlandu te je dizajniran, konstruisan i proizveden u Ujedinjenoj Kraljevini za evropske kupce.

"Prije 35 godina Nissan je odlučio otvoriti fabriku u Ujedinjenoj Kraljevini za potrebe euvopskog tržišta. Od tada je Sanderland proizveo deset miliona vozila i tako postao najveća fabrika automobila u istoriji Ujedinjene Kraljevine, a novi model Jukea najpovezaniji Nissanov automobil. Uzevši u obzir više od 35.0000 radnih mjesta koje je Nissan osigurao u Ujedinjenoj Kraljevini, želio bih zahvaliti našim stručnim timovima u Pedingtonu, Kranfieldu i Sanderlandu kao i široj mreži dobavljača na trudu koji su uložili u stvaranje ovog posve novog modela."

Osim 5.000 sati uloženih u obuku iznimno kvalifikovanog osoblja kako bi se osigurala kvalitetna proizvodnja, fabrika se odlučila na dodatna odlaganja kako bi novi Juke ponudio brojne napredne tehnologije i visok nivo personalizacije unutrašnjeg i vanjskog izgleda.

U proizvodnji se koristi više od 27 novih alata za obradu vrlo izdržljive čelične karoserije kako bi se stvorio još upečatljiviji i prostraniji crossover atletskog izgleda koji ne pristaje na kompromise kada je riječ o performansama.

U lakirnicu su ugrađene četiri nove komore za bojenje Jukea u neku od 15 dostupnih dvobojnih kombinacija.

Juke pokreće štedljivi 1,0-litreni trocilindarski benzinski motor DIG-T s turbopunjačem koji se proizvodi u fabrici u Sanderlandu. Zahvaljujući snazi od 117 KS nudi bolje performanse, manju potrošnju goriva i veću uglađenost.

Stiv Marš, potpredsjednik Nissanovog odjela za proizvodnju u Ujedinjenoj Kraljevini, izjavio je: "Raduje nas što je započela proizvodnja novog Jukea. Naših milion obožavalaca širom Evrope uskoro će ga moći vidjeti na cestama. Juke je ključan dio istorije naše fabrike, zato smo veoma ponosni što smo dočekali proizvodnju novog modela. Naši su dizajneri i inženjeri odradili sjajan posao kako bi naš tim za proizvodnju mogao proizvesti visokokvalitetno vozilo koje ispunjava sva očekivanja kupaca."

Za potrebe povećanja proizvodnje novog Jukea, biće potrebno povećati broj radnika u drugoj proizvodnoj liniji. Zbog promjena u rasporedu, radnici iz prve proizvodne linije bit će uključeni i u rad druge proizvodne linije te će raditi u dvije smjene. Ukupan broj zaposlenika fabrike ostaće isti.

Zahvaljujući povezanim uslugama i mogućnosti ažuriranja putem interneta, novi je Juke dosad najpovezanije Nissanovo vozilo. Novi je model opremljen naprednim sistemom NissanConnect, 8-inčnim dodirnim zaslonom, ugrađenom Wi-Fi mrežom i sistemom glasovnih naredbi. Nissanov sustav ProPILOT nudi elektronički sistem upravljanja, ubrzavanja i kočenja. Sustav ProPILOT posebno je osmišljen za vožnju autocestom u jednom traku, a sada će po prvi put biti dostupan za Juke.

Prodaja na evropskim tržištima počinje krajem novembra.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.