x

Novi Pazar: Nabavljaju se džakovi i limeni sanduci za preminule!

Vojska u Novom Pazaru postavlja šatore pred bolnicom, društvenim mrežama kruže informacije o novim žrtvama, koje niko zvanično ne potvrđuje, priča se o pretrpanosti bolničkih soba. Tako izgleda treći dan vanredne situacije u Novom Pazaru, koja je proglašena zbog naglog porasta broja zaraženih koronavirusom.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Teška situacija i porast broja oboljelih od koronavirusa na preko 500 u Novom Pazaru razlozi su uvođenja vanredne situacije u ovom gradu. Kako javlja reporter Nova.rs, Irfan Ličina, Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru objavio je da je u petak kod još 17 osoba potvrdio prisustvo koronavirusa, tako da je ukupan broj inficiranih porastao na 508.

Medicinski radnici, ljekari, vozači saniteta su već svi na izmaku snage, javlja Nova.rs.


Foto: Irfan Ličina/Nova.rs


Da je situacija teška potvrđuje i hitna nabavka koju je  u subotu, drugi dan vanrednog stanja, raspisao Gradski krizni štab. Na spisku je, između ostalog, i 20 limenih sanduka i 200 džakova za posmrtne ostatke.

Tačnije, riječ je o Naredbi o hitnim nabavkama za potrebe zdravstvenog sistema u Novom Pazaru, usljed širenja zarazne bolesti COVID-19.


Foto: Irfan Ličina/Nova.rs


“Nalaže se načelniku Gradske uprave za izvorne i povjerene poslove da u najkraćem mogućem roku izvrši hitnu nabavku za potrebe zdravstvenog sistema u Novom Pazaru usljed širenja zarazne bolesti COVID19, bez obzira na vrijednost nabavke sljedeće: dva dezinfekciona tunela, 5.000 litara 75% alkohola, 20 limenih sanduka, 10 pumpi na baterije ili akumulator, džakovi za posmtrne ostatke bijeli i crni – 200 komada”, stoji u Naredbi.


Foto: Irfan Ličina/Nova.rs


Na spisku je i 20 ručnih prskalica za alkohol, zapremine oko tri litre, kao i 60 komada čizama 42 i 30 komada čizama broj 45.

Građani na društvenim mrežama sakupljaju pomoć za kupovinu regulatora kisonika i ostale neophodne opreme.

Ranije je portal Sandzakpress.net objavio da više od stotinu pacijenata u ovom gradu ima tešku kliničku sliku, a da se tek sada krenulo sa formiranjem Respiratornog centra i izgradnjom instalacija potrebnih za njegovo puštanje u funkciju. Trenutno su u funkciji tri transportna respiratora.

Prema navodima ovog portala, kada je riječ o broju pacijenata sa težom kliničkom slikom trenutno ih je više od stotinu smještenih u pet odjeljenja Opšte bolnice i to: 51 pacijent na grudnom odjeljenju, 11 pacijenata na palijativnom, 30 pacijenata na infektivnom, 22 pacijenata na ušnom, šest pacijenata na očnom odjeljenju.

.

.


Izvor: Nova.rs/
Foto: Nova.rs/Irfan Ličina

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.