x

KATALONIJA

Novi udarac za Barsu: Jedna od najvećih zvijezda izbrisana iz lige

Gavi bi mogao napustiti klub krajem sezone i to bez odštete


Dok korača prema tituli španskog prvaka, Barselona prima udarac za udarcem. Prvo je "slučaj Negreira" podigao prašinu te se i dalje istražuje jesu li višegodišnje uplate kluba prema komapniji u vlasništvu tadašnjeg potpredsjednika Sudijskog odbora La lige bile svojevrsni paravan za utjecaj na sudije i stjecanje povlaštene pozicije.

U tu istragu u četvrtak se uključila i UEFA, a sada su došli novi problemi. La liga više ne vodi Gavija kao igrača Barselonine prve ekipe.

Mladi 18-godišnji talent već sada je vođa veznog reda, kako u klubu, tako i u reprezentaciji Španije. U septembru prošle godine dogovorio je produženje ugovora sve do 2026. godine, po kojem bi trebao zarađivati 6,8 miliona eura po sezoni, odnosno 130 hiljada sedmično.

Naravno, Barseloni je bio prioritet produžiti ugovor s tinejdžerom koji obećava sve ono što je ne tako davno pružao Andres Iniesta, tim više što bi u suprotnom slučaju Gavi mogao napustiti klub krajem sezone. I to bez odštete, jer prvi ugovor bi mu istekao. Zato je Žoan Laporta (Joan) bez razmišljanja ponudio Gaviju primamljiv iznos.

Ipak, katalonski velikan nikako ne može izbjeći finansijske poteškoće, koje su i u ovoj priči bile velika kočnica. Gavi je nedavno potpisao novi ugovor, ali Trgovački sud u Barseloni sada ga je proglasio nevažećim.

Veznjak je sve do 31. januara ove godine bio registriran kao igrač Akademije, odakle je i stigao u Barselonu na ljeto 2021., jer ga klub nije mogao drukčije ubilježiti zbog finansijskih ograničenja. Gavi nije mogao potpisati ovakav dogovor, jer stavke novog ugovora u suprotnosti su s pravilima sve dok se mladić vodi kao igrač Akademije.

Barselona je bila svjesna tog problema, zato ga je posljednjeg dana januara i registrirala kao prvotimca, ali La liga podnijela je žalbu s navodima da je rok za registraciju istekao, a Trgovački sud presudio je u korist krovne španske nogometne organizacije. Zatim je klub podigao žalbu, ali je odbijena.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.