x

Zenica

Novogodišnja čarolija uz Krcka Oraščića u baletnoj predstavi! (Foto)

Na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica izvedena je baletna predstava Krcko Oraščić.

Zbog preventivnih mjera sigurnosti i epidemiološke zaštite, premijerno izvođenje zenička publika je imala priliku vidjeti u dva termina od 17:00 i od 20: 00 sati.

Značajno je istači da je ovo prvo baletno postavljanje „Krcko Oraščić“ na zeničkoj teatarskoj sceni. Odluka ARS Centra za postavljanje zahtjevne baletne predstave upravo je teška situacija u našoj zemlji s temama koje djeca ne razumiju, ali itekako osjete.

Ovu godinu u ARS Centru je angažovan profesor plesnih umjetnosti Kevin G.Dirckson iz Čikaga (USA) koji je osmislio cijelu postavku, koreografiju i režiju. ARS Centar s prof. Dirckson ima saradnju od septembra mjeseca, a rad na Krcku Oraščiću trajao je puna tri mjeseca.

U baletnoj predstavi osim balerina ARS Centra učestvuju i glumci DOL scene BNP-a Zenica.

Bajku u kojoj djevojčica za novogodišnje blagdane dobija na poklon drvenog lutka koji je potom odvodi u svijet čarolije i mašte uz očaravajuće scene i kostime, istražuje u stvari univerzalne teme o ljubavi, moći i zlu.

Jedna od najzapaženijih uloga jeste uloga kralja miševa u izvedbi mlade balerine Džene Sačak i čarobnjaka (Anastasije ilijev), potom uloga Klare (Najla Hažić), lutka vojnika (Ajlin Annam Isaković), lutke djevojčice (Ena Manđuka) smjenjivale su se scene borbe i plesa.

Jedna od zabavnijih scena je pojavljivanje Ginger mame koju je sjajno izveo Mustafa Mekanić, inače profesionalni muzičar i glumac iz nekoliko mjuzikla.

Oba termina prisutnu publiku su podigli na noge. Nešto novo i drugačije ponovo je došlo iz produkcije ARS Centra, a kulturna ljestvica se ponovo podigla.

U ARS Centru ističu da je Krcko konačno rođen u Zenici i da se u budućnosti može očekivati njegov rast i napredak. Vjeruju da će cijele porodice iz godine u godinu iščekivati njegov dolazak na scenu s novim iznenađenjima u svijetu mašte I pred novogodišnje praznike.

Realizaciji baletne predstave priključili su se i partneri u projektu:

- Vlatko Rosić, ravnatelj - „Katolički Školski Centar“ Zenica,

- Miroljub Mijatović, direktor - „Bosansko narodno pozorište“ Zenica

- HKD „Napredak“.

Kao sponzore projekta značajno je istači prijatelje Rotary Club Zenica i AgSims koji već godinama podržavaju rad ARS Centra kao i učešće Grada Zenica i medijskog pokrovitelja RTV Zenica.

.

.

.

.

Foto: Pahuljko            

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.