x

Nulti pacijent iz Zagreba otkrio kako je u karantinu: Postao sam prva anonimna poznata ličnost!

Braća iz Zagreba koji su prvi oboljeli od korona virusa u toj zemlji kažu da ih zovu svi i dodaju da nije ništa strašno, te da ne treba paničiti. Oni su se "Večernjem listu" javili iz karantena u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Iako sama riječ karantin u mnogima odmah izazove neugodan osjećaj, blizanac kog hrvatsko zdravstvo tretira kao “nultog pacijenta” ni na trenutak nije bio potišten ili nervozan.

Romantičan vikend, ali...

– Kažu, romantičan vikend u Milanu, a djevojka mu nije oboljela. Nešto sigurno ne radi dobro – smije se jedan od braće koji je rekao i da su i on i “cimer mu iz sobe” na “radnoj temperaturi”. Znači to da se osjećaju, kaže, odlično, odnosno da mjere uglavnom između 37,3 i 37,6 stepeni.


S obzirom na to da im više ne vade krv ili rade uopšte bilo kakve druge pretrage, preko dana im u sobu uđe tek jedna ljekarka koja im, kako objašnjavaju, služi kao neka moralna podrška.

– To je valjda da budemo u kontaktu s nekom živom osobom, ona dođe obučena, naravno, od glave do pete u ono svoje odijelo i onda malo razgovaramo, pita nas kako se osjećamo, nedostaje li nam nešto i ono meni posebno drago: “Što ima novo?” – uz smješak pojašnjava jedan od braće.

U bolnici se svih procedura drže striktno, što uključuje i dostavu hrane, koju im osoblje ostavlja ispred vrata, koja momci otvaraju na tek nekoliko sekundi kako bi uzeli ručak te ga pojeli iz plastičnih tanjira za jednokratnu upotrebu.


U početku se predviđalo da će u karantinu provesti sedam ili osam dana, a možda će biti i više, zavisi od njihovog stanja.

– A joj... nisam išao ovamo misleći da ću ostati, nego samo da me testiraju za svaki slučaj i nakon pola sata puste kući, ko bi pomislio da ću baš ja biti ta prva osoba u Hrvatskoj zaražena koronom – govori i šaljivo dodaje kako je u samo dva dana praktično postao prva “anonimna poznata ličnost” jer mu mobilni svako malo zvoni, a desetine prijatelja i poznanika obasipaju ga porukama...

Ipak, najčešće je “na vezi” s majkom s kojom se čuje barem dvadesetak puta na dan. Objašnjava kako je razlog tome sigurno i, osim roditeljske brige, taj što mu se i majka nalazi u dvonedjeljnioj samoizolaciji s kojom je započela nakon što je potvrđeno da su joj sinovi pozitivni na koronavirus.


Njihova majka rado je odgovorila na sva pitanja. Nju nisu još testirali na korona virus.

– Nisu, nisu jer je protokolom propisano da osoba koja nema nikakvih simptoma ne treba na testiranje. U samoizolaciji sam, a ne izlazim ni na balkon da ne preplašim susjede koji mi, zaista to moram napomenuti, jako pomažu u ovoj situaciji.

Kako sam praktički zarobljena u kući sama s našim mačkom Zlatkom, svakodnevno mi pred vrata donose i ostavljaju hranu i sve druge potrepštine koje su mi potrebne.

Najveća kriza do sada dogodila se kada je Zlatko ostao bez hrane, ali brzo je u pomoć stigao jedan od susjeda i donio mu nekoliko konzervi – kaže nam majka blizanaca koja, nakon što je na svojoj djeci prepoznala simptome korone, na posao nije išla jer, govori, i inače je pažljiva i osjetljiva na zdravlje pa je odlučila da ostane kod kuće.

.

.

.

.

.

.

.

(Telegraf.rs)

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


KAKO DOBIM MOJI KREDIT OD OVE VELIKE KOMPANIJE Pozdrav dragi moji ljudi, ja sam Linda McDonald, trenutno živim u Austinu Texas u SAD-u. Trenutno sam udovica s troje djece i zaglavila sam u financijskoj situaciji u aprilu 2018. godine i trebalo mi je refinanciranje i plaćanje računa. Pokušao sam tražiti kredite od raznih zajamnih tvrtki i privatnih i korporativnih, ali nikad s uspjehom, a većina banaka mi je odbila kredit, ne puni plijen onim propalicama tamo koje ih nazivaju zajmodavcem samo-novca, svi su prijevara, sve što žele je vaše novac i dobro da ih više ne čujete, učinili su mi to dva puta prije nego što sam upoznao gospodina Davida Wilsona, najzanimljiviji dio toga je da mi je zajam prebačen unutar 74 sata pa ću vam savjetovati da kontaktirate gospodina Davida ako zainteresovani ste za zajam i sigurni ste da ga možete vratiti na vrijeme, možete mu se obratiti putem e-maila ……… ([email protected]) Bez kreditnog čeka, nema prodavača sa samo 2% kamate i boljim planovima otplate i Ako želite da se obratite bilo kojoj firmi u vezi sa osiguravanjem zajma bez obezbeđenja, obratite se gospodinu Davidu Wilsonu danas za vaš zajam Nude sve vrste zajma koje nude Kratkoročni zajam (5_10 godina) Dugoročni zajam (20_40) Zajam za medijski termin (10_20) Oni nude zajam poput Zajam za dom ............., Poslovni zajam ........ Dug kredita ....... Studentski zajam .........., Zajam za pokretanje posla Poslovni zajam ......., zajam kompanije .............. itd Email .......... ([email protected]) Kada je riječ o financijskoj krizi i zajmu, onda je financijski zajam David Wilson pravo mjesto, molim vas, recite mu da sam vam gospođa Linda McDonald usmjerila sreću ... ....