x

Obavezno na pregled prije sporta: Kod djece sve češća posljedica miokarditis

Pandemija koronavirusa pogodila je sve uzraste, a ono što je odlika četvrtog korona talasa koda nas ka čijem piku idemo, jeste da je sve više oboljele djece. I najmlađi koji su preležali ovaj virus, tako trpe posljedice po zdravlje, ali jedna je posebno istaknuta među djecom - miokarditis, odnosno upala srčanog mišića.

S početkom nove školske godine većina roditelja odlučuje da svoju djecu upiše u neku školu sporta, međutim, prije prvog treninga veoma je bitno obaviti sportski medicinski pregled. U dobar korone to je važnije nego ikada prije.

Kako je objasnio potpukovnik dr Nikola Čikiriz, specijalista sportske medicine u jutarnjem uključenju za "Beograd na Blic", sportski medicinski pregled podrazumijeva anamnezu u kojoj se pored ličnih informacija navodi i vrsta sporta kojim će se dijete baviti, broj i obim treninga kojim će dijete biti opterećeno.

Nakon toga sledi lična anamneza gdje se utvrđuje šta je sve bilo u proteklom periodu od bolesti, povreda, da li je dijete redovno vakcinisano, krvna grupa... Kod djevojčica - da li se pojavio ciklus, i na kraju se radi porodična anamneza gdje se utvrđuju nasljedni faktori za određene bolesti.

Potom se pristupa samom činu pregleda po sistemima, tačnije radi se osnovni fizikalni pregled, 12-kanalni EKG, i kod djece se naročito gleda postura pošto su oni u razvojnom periodu.


Miokarditis - česta posljedica kovida kod djece

"Pored postojećih srčanih oboljenja, koja budu otkrivena kod djece prilikom sportskog ljekarskog pregleda, pojavom koronavirusa postala je aktuelna i situacija gdje se kao posljedica kovid infekcije učestalo javlja miokarditis - upala srčanog mišića", upozorava dr Čikiriz.

Naime, miokarditis je zapaljenje miokarda (srednjeg sloja zida srca). Kada se to desi, pumpna funkcija srca oslabi, zbog otoka i oštećenja mišićnih ćelija.


Simptomi

Neki od simptoma miokarditisa su malaksalost, brzo zamaranje, otežano disanje pri naporu, nadražajni kašalj, lupanje srca, bol u grudima i slično.

Prema riječima dr Čikiriza takva srčana oboljenja mogu dovesti do iznenadne smrti sportista, odnosno svakog čovjeka.

Inače, u Srbiji je sve više oboljelih od virusa korona među mladima, uglavnom je riječ o asimptomatskim slučajevima, ali ono što posebno brine je da se postkovid javlja i kod djece, kao i to da može da traje i do šest mjeseci.

Inače, Zakonom o sportu iz 2016. utvrđeno je da svako dijete koje se uključuje u sistem sporta u bilo kom obliku mora da ima obavljen zdravstveni pregled i utvrđenu opštu zdravstvenu sposobnost prije početka bavljenja sportskim aktivnostima.


(b92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.