x

Objavljen video napada: Iran balističkim raketama napao američku vojsku u Iraku, Trump poslao žestoku poruku! (VIDEO)

Nakon višednevnih najava o osveti Sjedinjenim Američkim Državama, koje su dolazile iz Irana, noćas u dva sata iranske snage su balističkim projektilima napale dvije američke vojne baze u Iraku. Pentagon je potvrdio da je napadnuta zračna baza Ain al-Asad u iračkoj provinciji Anbar i baza Erbil na sjeveru Iraka. Naveli su da je Iran lansirao više od 12 balističkih projektila usmjerenih protiv američkih i koalicionih snaga u Iraku.

"Jasno je da su ovi projektili lansirani iz samog Irana, a ciljali su najmanje dvije iračke baze u kojima je stacionirano američko i koaliciono vojno osoblje", navode iz Pentagona.

Iranski mediji javljaju da je u napadima uništeno nekoliko američkih helikoptera i ubijeno oko 80 američkih vojnika.

Kako stoji u izjavi Iranske revolucionarne garde, koja je preuzela odgovornost, napad su izvršili u znak odmazde zbog ubistva generala Qassema Suleimanija, koje je izvršeno po nalogu američkog predsjednika Donalda Trumpa.


Američki predsjednik Donald Trump kratko se oglasio na Twitteru nakon što je Iran ispalio balističke rakete na dvije američke vojne baze u Iraku.

"Sve je dobro! Rakete su iz Irana lansirane u dvije vojne baze koje se nalaze u Iraku. Sada se vrši procjena štete i šosljedice. Zasada je dobro! Mi imamo najmoćniju i dobro opremljenu vojsku bilo gdje na svijetu", napisao je Trump poručujući da će opširniju izjavu dati kasnije.

Ovaj napad ima za cilj pritisak na SAD da se povuče s teritorije Iraka.

U međuvremenu su Iranci izdali novo upozorenje.

"Bude li još američkih napada, uslijedit će naši novi razorni odgovori", naveli su.

Iste noći se neposredno pri polijetanju s teheranskog aerodroma Imam Homeini srušio ukrajinski avion u kojem je bilo 180 ljudi. U nesreći nije bilo preživjelih, a incident se pripisuje tehničkim problemima aviona.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.