x

Od Alpa do Mediterana: Najljepša skijališta Europe za koja se isplati posegnuti u džep

Neke od njih stvorene su za zimsku romantiku, a neke će vas na skijama odvesti gotovo do plaže. O, da!

Kakve smo sreće da u susjedstvu imamo najbolje od oba svijeta: Mediteransko more i savršene Alpe. S prvim snijegom pronjuškali smo i skijališta ove sezone, a s obzirom na pravila zdravstvene zaštite koja variraju iz tjedna u tjedan, istaknuli smo one poznatije i ljepše u različitim europskim državama. Neke od njih stvorene su za zimsku romantiku, a neke će vas na skijama odvesti gotovo do plaže. O, da!

Courchevel, Francuska

Courchevel je jedno od najvećih i najpoznatijih skijališta poznat kao Les Trois Vallees (Tri doline). Područje se prostire preko 10 vrhova, na visini od preko 2 500 metara. A podsjetimo i na to da godišnje može pasti i snijega do visine od čak četiri metra! Skijalište je prilagođeno i obiteljima s djecom, na raspolaganju imate i staze za početnike, a počastiti se možete ručkom u restoranima s Michelinovom zvjezdicom. Samo, pripremite novčanike: smještaj u nekom od desetak hotela s 5 zvjezdica i stol u jednom od Michelinovih restorana možda ćete imati upravo pored Davida i Victorie Beckham koji ovdje rado dolaze.

St. Anton am Arlberg, Austrija

Samo za ozbiljne skijaše, ovdje se nalazi zahtjevnija staza Valluga-St.Anton koja je dugačka 10 kilometara a visinska razlika s početka i kraja staze jest 1 347 metara. No, ima i lakših, a svakako će vas oduševiti pitoreskno tradicionalno selo s čak 2 500 stanovnika – zanimljivo je da su mnogi od njih početkom 20. stoljeća odlazili u Sjedinjene Američke Države kako bi ondje podučavali i popularizirali skijanje.

Zugspitze, Njemačka

Najviša njemačka planina visoka je gotovo 3 000 metara, a krasi ju ljupkigradić Garmisch-Partenkirchen u podnožju. Do skijališta možete doći uspinjačom iz koje imate lijep panoramski pogled na planinske vrhove četiriju država. Osim skijanja, možete se okušati i u klizanju na poznatom Ledenom stadionu, uspomeni iz doba Olimpijskih igara 1936. godine.

Zermatt, Švicarska

Ono po čemu je Zemratt najpamtljiviji i možda najfotogeničniji ski resort jest tzv. Matterhorn – jedan od najviših vrhova u Alpama, kao i jedan od zaštitnih znakova Švicarske. Zermatt se odlikuje visoko kvalitetnim ugostiteljskim objektima, vozilima koja prometuju isključivo na električni pogon, te onim najvažnijim: čak 313 kilometara kojima se možete skijati sve do Italije (u zimskim mjesecima). 

Cortina d'Ampezzo, Italija

Mjesto koje se posebno proslavilo nakon što su ovdje održane Zimske Olimpijske igre 1956. godine, naročito među jet-setom. Iako je danas publika raznolikija, Cortina je zadržala svoj „hoch“ štih koji možete uočiti šetnjom kroz gradski korzo. Stoga, ako poželite uz skijanje uživati u lijepim restoranima i dućanima, Italija je (kao i uvijek) dobar odabir.

Pradollano, Španjolska

Ne šalimo se – iako ne zvuči kao zimska, a kamoli skijaška destinacija, na samom jugu nalazi se skijalište u kojem su se odvijala i natjecanja Svjetskog kupa. Smješten u Sierra Nevada nacionalnom parku, Pradollano vam omogućuje skijanje, a potom sat i pol vožnje do prve tropske plaže pod palmama.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.