x

Od prethodnika ostalo samo ime: Zvanično predstavljen novi Citroën C4

Iako je još prije dvije sedmice objavio prve slike, Citroën je posljednjeg dana juna zvanično predstavio novi C4. Kompaktni model ubuduće će biti dostupan u klasičnoj verziji, ali i kao električni automobil nazvan ë-C4.

Još prije dvije sedmice slike su otkrile intenzivan redizajn što ne treba čuditi obzirom na činjenicu da je aktuelni C4 na tržištu prisutan skoro čitavu deceniju.

Novi C4 ima nekoliko stilskih elemenata karakterističnih za marku s dvostrukim chevronom, poput dvospratnog svjetlosnog sistema naprijed, Airbump zaštite na vratima...

Citroënov kompakt se transformira poprimajući SUV tonove više nego ikad - visinom, ispruženim ramenima, zaštitnim elementima. Opet, izgleda i kao SUV Coupé zahvaljujući završetku krovne linije, ali uprkos optici nije dostupan u verziji 4x4.

I unutrašnjost je pretrpjela metamorfozu. Novi digitalni svijet, veliki dodirni ekran, nova centralna konzola, sve je promijenjeno. Kad je riječ o udobnosti, Francuzi se žele vratiti u stara vremena i Citroënu C4 daju "Advanced Comfort Paket, odnosno "napredni paket udobnosti" koji se sastoji od boljih sjedala, čvršće karoserije i koncepta uljnog podešavanja ovjesa.

Novi C4 postavljen je na CMP platformu PSA grupe koja dozvoljava ugradnju klasičnih motora, ali i električnog pogona.

Bazna motorizacija je 1,2 litarski 3-cilindrični turbobenzinac snage 100 "konja", spregnut s 6-stepenim manuelnim mjenjačem. Jača verzija istog motora (130 KS) dostupna je i s 8-stepenim automatikom koji jedina opcija uz top-benzinca (155 KS).

U paleti dizelaša nalaze se motori snage 110, odnosno 130 KS. Električnu verzija Citroën ë-C4 pokreće elektromotor snage 100 kW (136 KS) inajvišeg obrtnog momenta 260 Nm. Omogućava električnom C4 da do 100 km/h ubrza u 9,7 seundi, dok je maksimalna brzina limitrana na 150 km/h. Baterija kapaciteta 50 kWh osigurava voznu autonomioju od 350 kilometara.

(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.