Odabrani umjetnici i demo bendovi Festivala omladinske kulture i aktivizma

23.08.2019 12:00 Do 25.08.2019 20:00

Svoje radove u Jablanici predstavit će mladi crtači murala, a prije „Zabranjenog Pušenja“ i Ede Maajke nastupit će „Jufkamental“, „Hiden Resonance“, „Ćinćila“...

Organizatori Festivala posvećenog omladinskoj kulturi i aktivizmu pod nazivom PYAF, koji će biti održan od 23. do 25. augusta u Jablanici, odabrali su umjetnike i demo bendove koji će učestvovati u programu crtanja murala te muzičkom dijelu programa festivala. 

Odabrani umjetnici svoje radove predstavit će na Platou muzeja (Skladište HE na Neretvi), a osim toga zajednički će crtati mural na zidu koji će za tematiku imati promociju omladinskog stvaralaštva i aktivizma. U umjetničkom dijelu programa svoj rad predstavit će Amna Zalup, Dženan Ćosić, Srđan Dimić, Jelena Nikolić, Angelina Vukosav, Nihad Ćosić te Kasim Kajdić. 

U okviru RockMarathon DemoFesta odabrani su bendovi S.P.U.K iz Sarajeva i „Jufkamental“ iz Mostara, koji će nastupiti u petak, 23. augusta prije „Zabranjenog Pušenja“, te „Mind Zoo“ iz Splita, „Hiden Resonance“ iz Travnika i „Ćinćila“ iz Sarajeva, koji nastupaju drugu večer prije koncerta Ede Maajke & Benda. Svi nastupi održat će se na Platou muzeja „Bitka za ranjenike“. 

„Obzirom da smo imali relativno kratak rok za provođenje javnog poziva za učešće zadovoljni smo brojem pristiglih prijava za demo bendove/crtače murala. Istini na volju neki od izabranih su odustali od učešća, uglavnom iz privatnih razloga. Tako da imamo dva benda koja su odustala od nastupa jer im pojedini članovi tada putuju u inostranstvo. Pristigle ideje umjetnika zaista oslikavaju omladinski aktivizam i u to će se moći uvjeriti i posjetioci, koji će moći i razgovarti s crtačima murala“, poručili su iz organizacionog odbora festivala. 

Osim umjetničko-zabavnog programa bit će održane i panel diskusije posvećene unaprijeđenju omladinskog sektora i aktivizma u BiH. Tako će se u Hotelu Jablanica govoriti o temama „Nacionalna platforma za aktivizam“, „Omladinski centri i omladinski klubovi“, „Nacionalna mreža mladih“ te „Aktivizam u medijima“. Tokom festivala bit će organizovana i besplatna DJ radionica. 

PYAF već drugu godinu zaredom pod sloganom „From brave art to activism!“ organizira Omladinski kulturni centar Urban Art i Omladinski klub Pod istim suncem, a ulaz na sve sadržaje je slobodan. Održavanje festivala pomogli su Bosnia and Herzegovina Resiliance initative – BHRI, kao i Federalno ministarstvo kulture i sporta i Općina Jablanica.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.