x

TRŽIŠTE

Odgovor na potres koji je izazvao Tesla: BMW i VW smanjuju cijene

Do ovog poteza dolazi nakon pada prodaje

BMW i VW su najavili značajna smanjenja cijena u Kini, prateći stope pet drugih proizvođača automobila, koji pokušavaju da se izbore s prošlogodišnjim kresanjem cijena Tesle.

Značajno smanjenje cijena Teslinih automobila u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta dovelo je do prave lavine sličnih „korigovanja“ unutar konkurencije koja pokušava da drži korak.

To uključuje tamošnje brendove kao što su Xpeng i BYD, ali i uvozne proizvode Forda, Nissana i Toyote. Sada BMW i VW upadaju u taj „miks“, smanjujući cijene nekih svojih proizvoda.

Kako je inicijalno izvjestio "CnEVPost", najznačajije „kresanje“ na tržištu je sproveo bavarski proizvođač. BMW i3 (ne radi se o hatchbacku prodavanom na zapadnom tržištu) je jeftiniji za do 100.000 juana (14.623 dolara), da bi se izborio s najvećim padom prodaje s kojim se njemački premijum proizvođač suočio do sada.

U isto vrijeme, Volkswagen je smanjio cijene svojih proizvoda za do 40.000 juana (5.849 dolara), što se odnosi na ID.4, ID.6 i ID.3 koji se prodaju u Kini. Do ovog poteza dolazi nakon pada prodaje Volkswagena od 8,5 odsto u ovom regionu u prva dva mjeseca godine, u poređenju s istim periodom 2022.

VW je također smanjio cijene u Evropi, nakon predstavljanja nove verzije ID.3.

Odgovor drugih brendova je sličan, ako ne i ekstremniji.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.