x

LIJEPA I ZDRAVA KOSA

Odgovori na najčešća pitanja o kosi, koliko je često trebamo šišati i prati

Koliko često trebamo šišati kosu je vrlo aktuelno pitanje u vrijeme pandemije koronavirusa. Prvo to zavisi od toga koju dužinu kose inače nosite, a s druge strane zavisi i od frizure.

Naprimjer muškarci bi se trebali šišati barem jednom mjesečno, dok bi žene s dugom kosom trebale kosu šišati svakih šest-osam sedmica.

"Za kratku kosu do ramena trebate se šišati svakih četiri-šest sedmica, jer će to pomoći da vam kosa raste zdravije", kazao je frizer Frédéric Fekkai.

Fekkai preporučuje šišanje srednje do duge kose svakih šest-deset sedmica ako njegujete svoju kosu. Svaka dva-tri mjeseca trebate šišati kosu s minimalnim oštećenjima od toplote.

No ukoliko je vaša kosa tretirana bojom morate je šišati svaka dva mjeseca.

Koliko često trebate prati kosu?

Koliko često trebamo prati kosu ovisi o navikama, rutini i vrsti kose. Frizer Jake Davis preporučuje da kosu perete što rjeđe. Ako vam je kosa rijetka i masna perite je svaka dva dana, a ako vam je kosa gusta perite je jednom sedmično ili ako baš morate svaka tri dana.

Ako ste neko ko puno vježba, pa kosu morate prati veoma često, razmislite o tome da je samo isperete i na nju stavite balzam.

Osim toga, frizeri preporučuju da koristite šampone bez sulfata. Oni kažu da većina konvencionalnih šampona sadrži deterdžente koji štetno djeluju na kosu i vlasište. Zbog toga kosu ne biste trebali pretjerano šamponirati.

Mogu li spriječiti pucanje krajeva?

Najbolji način da izbjegnete ispucale krajeve jeste da izbjegavate oblikovanje toplotom. No ni tada vaša kosa nije imuna na ispucane krajeve. Ukoliko koristite toplotne uređaje za oblikovanje kose, gledajte da to budu visokokvaliteni aparati pa i kada zagrijavate kosu umanjujete štetu. Zapamtite i da je najniža postavka topline na vašem aparatu ona koja uzrokuje najmanje štete. 

Kada osušite ili oblikujete kosu toplim aparatima, na nju stavite hidratantne proizvode koji se stavljaju nakon sušenja kose.

Ne morate potpuno sušiti kosu. Kosu prosušite i fokusirajte se na korijen kose i srednji dio izbjegavajući krajeve. Preskakanje feniranja također može biti korisno.

Je li šampon za suho pranje zaista loš za kosu?

Šampon za suho pranje kose može dovesti do suhog tjemena. Ako ga pretjerano koristite, mogao bi začepiti folikulu dlake. Osim što potencijalno začepljuje pore i folikulu kose, nanosi još više štete vlažnom vlasištu.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.