x

Zenica

Odigrana prijateljska ragbi utakmica BiH – Crna Gora! (Foto)

U Zenici odigrana međunarodna prijateljska utakmica između seniorskih ragbi reprezentacija Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Utakmica je odigrana na stadionu Kamberovića polje po oblačnom vremenu i temperaturom od plus 12 stepeni, pred oko 50-ak gledalaca.

Završeno je pobjedom reprezentacije Crne Gore sa 26:24 (7:7).

– Koristimo i priliku da se zahvalimo domaćinu na fer i korektnoj igri, kao i na gostoprimstvu -, saopštili su na oficijelnoj facebook stranici Montenegro Rugby.

Nakon zimske pauze ovo je bila prva zvanična utakmica u ovoj godini za seniorsku reprezentaciju BiH

Selektori su iskoristili ovu priliku da pripreme momčadi pred predstojeće utakmice Evropskog Ragbi prvenstva.

Ovaj meč za izabranike selektora Ermina Mušinovića je kao uvod u nastavak takmičenja Ragbi XV prvenstva Evrope u Grupi Jug-2.

- Pripremna utakmica pred bitnu utakmicu Evropskog prvenstva sa Srbijom. Po mjeri protivnik jer selektor može isprobati sve domaće igrače. Nažalost odlazak mladih iz naše zemlje se odrazio i na ragbi, tako da su naši igrači uglavnom u inostranstvu. To su djeca ponikla u BiH i uglavnom su našli sebi posao širom Evrope. Mi oskudjevamo sa igračima -, izjavio je pred ovu utakmicu za Zenicainfo.ba, Semir Mahić, predsjednik Ragbi saveza BiH.

Naša reprezentacija je prije ove utakmice odigrala dva susreta u okviru prvenstva Evrope. U prvom je poražena na domaćem terenu od Bugarske sa 24:49, dok je u drugom u gostima slavila protiv Andore sa 18:19. Naredne utakmice Ragbi XV prvenstva Evrope, naša reprezentacija igra 07. maja kao domaćin selekciji Srbije a 21. maja gostuje kod Turske.

- Grupa je takva da možemo biti zadnji, a i prvi. Mislim da protiv Srbije nadamo se pobjedi i da ćemo se pomjeriti na tabeli i čekati rezultat posljednje utakmice Bugarske. Mi pobjedom protiv Turske u gostima možemo biti čak i prvi -, optimista je Mahić.

Pandemija Covid 19 nanijela je mnogo štete ragbiju i zbog strogih pravila Ragbi europe. Ragbi reprezentacija BiH bila je prinuđena propustiti nekoliko takmičenja. Nedavno je obilježeno 50 godina igranja ragbija u BiH i 30 godina Ragbi saveza BiH.

- Generalno najveći problem u našoj zemlji jeste novac i odražava se na sve. Propustili smo puno takmičenja, jer jednostavno nismo imali sredstava. Iluzorno je to da recimo Ministarstvo civilnih poslova, nadležna institucija u toj oblasti, već treću godinu ne dodjeluje sredstva za sport. I onda je sve jasno-, razočaran je odnosnom nadležnih prema sportu i ragbiju, Semir Mahić, predsjednik Ragbi saveza BiH.

.

.

.

.

.

Pahuljko  / zenicablog

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.