x

Proteklog vikenda

Održan Neymarov turnir: Meksiko prvak u muškoj, a Brazilke u ženskoj konkurenciji

Proteklog vikenda održano je svjetsko finale Neymar Jr's Five turnira u Brazilu. Tim koji je predstavljao BiH završio je takmičenje u osmini finala.

Neymar je prije nekoliko godina pokrenuo vlastiti globalni nogometni turnir Neymar Jr’s Five u čijim završnicama učestvuju ekipe sa šest kontinenata. I ove godine je održano takmičenje 20. i 21. jula, a na kraju je prvo mjesto u mješovitom takmičenju osvojila ekipa iz Meksika Deportivo Mago, dok je prvi put u ženskoj konkurenciji tim iz Brazila Resenha 013 završio na tronu. Nakon 178 utakmica i 589 golova ove dvije ekipe su zasluženo dotakle vrh.

Zvijezda brazilske reprezentacija i PSG-a na tribinama

Meksikanci su u finalu slavili protiv tima iz Argentine rezultatom 5:2, a Brazilke su u finalnom okršaju slavile trijumf nad Italijankama tek nakon što se igralo ''jedan na jedan''. Na najvećem turniru svijeta pojavio se i sam Neymar koji je stigao u svoju zemlju nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. S tribina je gledao polufinalne i finalne utakmice.


''Stvarno sam ponosan i ovo mi donosi nevjerovatnu sreću. Ovo je prvi put da sam došao kući nakon Mundijala u Rusiji i svega onoga kroz šta sam prošao. Gledao sam utakmice i sretan sam što se takmičenje povećava, uz sudjelovanje velikog broja timova. Nogomet je za svakoga i za sve koji to vole'', kazao je brazilski reprezentativac i član PSG-a.

Obje ekipe svjetskih prvakinja dobit će ekskluzivno posjetu Neymara u ​​Paris Saint-Germainu. Više od 125.000 igrača prijavilo se za kvalifikaciju u ovogodišnjem natjecanju u 62 zemlje na šest kontinenata. Igrači diljem svijeta krenuli su na putovanje s istim snom - nadmašivši sve ostale sportiste.


Bh. tim među 16 najboljih

Među timovima koji su bili sudionici završnice našli su se i predstavnici naše zemlje. Ekipa koja predstavlja BiH na Svjetskom prvenstvu turnira Neymar Jr's Five u Brazilu zaustavljena je u osmini finala ovog takmičenja. U petak su uspjeli da sa dvije pobjede, jednim remijem i jednim porazom izbore plasman u narednu rundu. U utakmicama šesnaestine finala bh. ekipa odmjerila je snage s predstavnicima iz Italije. Nakon neriješenog ishoda igralo se ''jedan na jedan'' i bh. tim je bio uspješniji. Prošli su među šesnaest najboljih ekipa svijeta. Tamo ih je čekala ekipa iz Švicarske. I ovaj dvoboj okončan je bez pobjednika, a onda se po pravilima takmičenja ponovo igralo ''jedan na jedan''. Ovoga puta bh. predstavnici nisu imali sreće. Poraženi su i eliminisani iz daljeg nadmetanja. Ipak, sam plasman među 16 najboljih ekipa svijeta je veliki uspjeh. Ekipu koja je predstavljala BiH u Brazilu činili su: Emir Omerhodžić (kapiten), Kerim Iriškić, Emir Kustura, Bekir Kustura, Sead Kapetanović, Senad Džidić i Renato Čilić.

Dakako, Neymar organizacijom ovog turnira želi hiljadama talentovanih mladih igrača dati priliku da pokažu šta znaju u dinamičnoj igri, kakvu je i Neymar igrao na ulicama svog kvarta dok je odrastao. Utakmice traju 10 minuta, a svaki put kada ekipa primi gol gubi jednog igrača, sve dok ne preostane nijedan igrač ili utakmica ne završi. U osmišljavanju formata turnira učestvovao je i Neymar.


“To je zabavna i brza igra, koja zahtijeva dobru tehniku. Oduvijek sam sanjao da pokrenem svoj vlastiti turnir i pozovem najbolje timove u svoj rodni grad”, kazao je tada Neymar koji je izuzetno popularan u Brazilu.

Cilj turnira je jasan, a to je da ponudi obrazovne i sportske vannastavne aktivnosti socijalno najugroženijoj djeci i porodicama, kako bi se promovisala socijalna inkluzija i ohrabrilo učešće u životu zajednica. Turnir se organizovao u Neymarovom institutu u egzotičnom gradu Praia Grande u državi Sao Paulo. Historija instituta započela je 2010. godine, a nakon dvije godine krenuo je s radom. Danas se pomažu hiljade djece i mladih. Institut se nalazi u Jardim Glória, u Praia Grande, zajednici koja ima nekoliko poteškoća i ograničenja koje su već iskusili Neymar i njegova porodica. Vizija Instituta je biti prepoznat kao institucija sposobna za društvenu transformaciju.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.