x

Održana jedina liga za djecu tokom pandemije

Sarajevski atletski klub Novi Grad Sarajevo uspješno je završio ovogodišnji projekat Quickie dječija atletska liga. Iako je u ovoj godini, za sportske klubove, teško iznaći rješenja i mogućnosti za organizaciju i sprovođenje projekata, Quickie dječija atletska liga je uspjela okupiti oko stotinjak djece i istu sporovesti kroz četiri ligaška kola i jučerašnjeg finale u Centru Safet Zajko.

Ovogodišnja liga je bila dosta teža za organizaciju nego u prethodnim godinama. Razlog je svima poznat, pandemija COVID 19. Međutim, bez obzira na sve, uspjeli smo organizoavti ovaj divni projekat za našu malu dječicu i na taj način zadržati kontinuitet. Trening i takmičenje su veoma bitni za djecu, jer istoj toj djeci time dajemo mogućnost da se zabavljaju i takmiče što je u ovom periodu veoma bitno da nam se djeca kreću kako bi ostala zdrava i kako bi ojačala imunitet i time lakše izašla sa problemima s kojim se susrećemo - ističe organizator Elmir Ćerimagić. 

Quickie dječija atletska liga je specifičan i jedini projekat ovog tipa u regionu koji ima za cilj  okupljanje djece, zabavu kroz prilagođena atletska takmičenja i testiranje njihovih sposobnosti čime se roditeljima pruža prilika da o djetetu otkriju individualne potencijale ili nedostatke i time na vrijeme isto dijete usmjere u pravcu kojem je najbolje za njega. 

Discipline Lige su modifikovane atletske discipline prilagođene djeci zasnovane na principu “IAAF Kids Athletics” programa. Iste discipline kod djece zahtijevaju osnovne kretne strukture kao što su trčanja, bacanja, skakanja i sprintanja i iste uveliko razvijaju kod djece cjelokupni lokomotorni sistem i motoričku sposobnost. 

U sklopu lige bile su četiri grupe, za dječake i djevojčice, uzrasta od pet do dvanaest godina. Nakon četiri kola i finala pobjednici ovogodišnje lige su: 

Dječaci 5-6 godina:

1. Ahmed Ben-Alkher

2. Nedim Sačić

2. Tarik Jasenica

Djevojčice 5-6 godina:

1. Naida Ćeranić

Dječaci 7-8 godina:

1. Aron Duerod

2. Segor Begović

3. Amir Sinanović

Djevojčice 7-8 godina:

1. Sara Gratz-Dzihanovic

2. Natalija Sulaver

3. Safija Čerimagić

Dječaci 9-10 godina:

1. Sion Duerod

2. Adi Morankić

3. Almir Osmanović

Djevojčice 9-10 godina:

1. Lejla Jasenica

2. Dalila Kurtović

3. Selsebil Sinanović

Dječaci 11-12 godina:

1. Amir Osmanović

2. Nedzib Sehic

3. Mak Morankić

Djevojčice 11-12 godina:

1. Ajna Hasaković

2. Lamija Slatina

3. Hanadi Oručević

Ostale rezultate i detalje lige možete vidjeti na ovom linku https://atleta.ba/quickie-djecija- atletska-liga/#quickie 

U centru Safet Zajko jučer je vladala odlična atmosfera, gdje je bio prisutan veliki broj gledalaca.

Roditelji, djeca i ostali učesnici su sretni i zadovoljni što su ovogodišnju ligu završili uspješno i bez ikakvih problema.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.