x

sarajevo se oprašta od velikana

Održana komemoracija za Ivicu Osima: Bio si najbolji građanin svijeta u Sarajevu i najbolji Sarajlija na planeti!

U prostorijama Narodnog pozorišta Sarajevo održana je komemoracija povodom smrti velikana bosanskohercegovačkog nogometa Ivice Osima.

Od najvećeg nogometnog imena u Bosni i Hercegovini oprostili su se brojni asovi iz bivše države, ali i Evrope i svijeta.

Uz njih, komemoraciji su prisustvovali Osimovi nekadašnji asovi Dragan Stojković, Mehmed Baždarević, Faruk Hadžibegić, Zvonimir Boban, Srečko Katanec, legende jugoslovenskog nogometa Dušan Bajević, Nenad Bjeković...


Foto: FK Željezničar 

Iz dalekog Japana je stigao tehnički direktor njihove reprezentacije Yasuharu Sorimachi, a među prisutnima su bili i predsjednik NS BiH Vico Zeljković, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, Bakir i Sebija Izetbegović...

"Osim je od glave do pete bio Željovac, Sarajlija i Bosanac. Željo ne bi bio Željo da nije bilo Osima. Dragi Švabo, tvoji Željovci te nikada neće zaboraviti", poručio je predsjednik Željezničara Oro Ibrišimović.


"Danas se opraštamo od jednog od najboljih među nama, simbola našeg grada i države. Bio si najbolji građanin svijeta u Sarajevu i najbolji Sarajlija diljem planete. Sve gradove svijeta je volio, ali svoje Sarajevo najviše. Veliki čovječe, ostajemo u tugi, ali te nikada nećemo zaboraviti", poručila je Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva.

"Osim je obilježio naše živote, naše karijere, Želju, ovaj grad i sve sredine u kojima je radio. Bio je veliki trener, otac, učitelj. Znao je da pobjeđuje, gubi, ali uvijek sa dostojanstvom. Bio je iznad svih, vizionar ispred svog vremena. Znao je da voli, najviše je volio svoju Asimu. Vjerovao je u prijateljstvo i u ljude", rekao je Mehmed Baždarević kojeg je Osim vodio u Željezničaru i reprezentaciji Jugoslavije.


"U najtežim trenucima za našu zemlju Osim nije zaboravio gdje su naši ljudi, šta rade. Njegovo djelo mi samo možemo nastaviti, da napravimo jedinstvo, da nastavimo razmišljati kao što je on razmišljao, to će biti najveći izraz poštovanja prema njemu", poručio je Faruk Hadžibegić, kapiten reprezentacije Jugoslavije koju je vodio Osim.

"U svojih 77 godina izgubio sam oca, majku, sina, brata i sada se opraštam od Osima. Švabo je naučio donositi radost ljudima", poručio je Enver Hadžiabdić, Osimov nekadašnji saigrač iz Željezničara.


"Obišao si svijet i gdje god da si bio ostavio si ogroman rad svojom harizmom, znanjem i energijom. Hvala Sarajevu što te stvorilo, hvala Bosni što te imala. Svojim djelima i rezultatima ti si ušao u red besmrtnih. Imao sam tu rijetku čast da ti budem saradnik u stručnom štabu Jugoslavije, a potom i kao direktor u Partizanu", poručio je Nenad Bjeković.

Od Osima se oprostio i Yasuharu Sorimachi, tehnički direktor NS Japana.

"Za nas je bilo čudno da ste vi došli u Japan. Za japanski nogomet i japansku sportsku zajednicu bilo je bogatstvo imati vas. Žalosno je da ste morali napustiti Japan na sredini svoje karijere, žao nam je što niste vodili Japan na Svjetskom prvenstvu. Japanski igrači i treneri su naučili mnogo od vas. Vi ste japanski nogomet podigli na viši nivo. Bili ste veoma inteligentni, oštrog uma, ne samo u nogometu, već i kada ste igrali remi", rekao je Sorimachi.


"Osim je bio sjajan igrač, veliki trener, ali prije svega je bio iznimno ljudsko biće. Ostao je ponosan i svoj, smiren u svojim vrijednostima sve do kraja i taj trag neće nikada biti izbrisan. Osim je bio moj selektor u Jugoslaviji. Nas mlade je njegova prirodnost opuštala. Sve tadašnje 'desetke' naučio je trčati više i pametnije i respektirati one koji to rade stalno. Ta filozofija je napravila od nas bolje ljude i nogometaše", rekao je legendarni hrvatski nogometaš Zvonimir Boban.


O Osimu je biranim riječima govorio i predsjednik NS BiH Vico Zeljković.

"Njegovo ime ostaje vječno uklesano na zidu velikana. Svi ćemo čuvati uspomenu na našeg počasnog predsjednika", rekao je Zeljković.

"Pamtit ćemo ga kao velikog čovjeka koji nije nikada zaboravio ni izdao ovaj grad i državu. Tu činjenicu ne smijemo nikada zaboraviti. Imao sam čast upoznati ga i uvjeriti se u nesebičan doprinos koji je dao nogometu i BiH kao svojoj domovini", rekao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Sahrana će biti obavljena u 14 sati na Gradskom groblju Bare uz direktan prijenos na kanalu BHT 1.

.

.

.

.

.

.

Foto: FK Željezničar
Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.