x

ZE FOXORING 2018

Održano ARG takmičenje radio amatera u Zenici! (GALERIJA)

Sponzor galerije je najbolji Fitness Run Zenica koji se nalazi u suterenu (-1) Multiplex Ekran centra.
Na Smetovima u blizini Zenice održano je ARG takmičenje ili preciznije rečeno u takmičenju u amaterskoj radio orijentaciji (ARO), što radioamateri popularno zovu 'Lov na lisice'.

U prelijepom okruženju ovog poznatog zeničkog izletišta, nezaboravno je bilo druženje mladih radioamatera sa vršnjacima iz svih dijelova FBiH i RS. Po običaju, nije izostala ni pjesma ni svirka.  

Ovogodišnja sezona "lova na lisice" je, kako neki, kažu dobar, realni, trening za sve takmičare koji imaju namjeru učestvovati na nekom većem takmičenju u amaterskoj radio orijentaciji ili amaterskoj radio goniometriji van granica Bosne i Hercegovine. Inače većina naših klubova u Bosni i Hercegovini organizuje veoma rijetko treninge u svojim klubovima. Tako deset takmičenja koje organizuju klubovi dobar je realni trening za prave takmičare.

Radio klub Zenica pored ovog takmičenja jedinog u ARO organizuje i "jesenji KUP" u amaterskoj radio goniometriji na UKT-a jedini u BiH sa ciljem unapređenja rada i uvođenja novih tehnologija.

Start je bio organizovan tako da je svake minute startao jedan takmičar.


Možda to izgleda brzo ali ako pitate takmičara ta minuta nikad proći "samo da istrčim što prije", a odbrojavanje deset sekundi do starta je kao godina.

Za ekipu koja starta takmičare period je prekratak za organizaciju starta, dok se objasni takmičaru način startanja, uruči karta, "očisti" čip....Start su organizovali Aldin Omerdić, Barašin Predrag i Vasić Slavoljub E77ab.

Na cilju slično doček umornih takmičara, čaj, preuzimanje čipova, ispis talona, obrada podataka itd...Ovaj odgovorni posao radili su Ćerim Anid i Šarić Enes E72es, a čaj je skuhao Hrgić Hrvoje-Grga.

Obrada podataka,ispis rezultata i diploma i ostale poslove radio je Milan Kuljić E73km.Sudija na terenu je bio Emrah Bajramović, Maglic Haris E77TK sa Timurom radio je i snimao teren sa dronom.

Skrivene predajnike postavili su Zlatko Šarić i Mirza Spahic koristeći GPS lokacije koje je pripremio glavni sudija i organizator kompletnog takmičenja Edber Tahmiščija E75dte. Karte su urađene po svim pravilima orijentiringa i plastificirane.

Nije bilo povrijeđenih takmičara iako je staza dosta teška, po izjavama takmičara. 



Zahvaljujemo se takmičarima na učešću u ovolikom broju čestitke za osvojene pehare,medalje i diplome, takođe i gostima koji su svojim prisustvom uveličali i podržali naš trud da održimo i unaprijedimo Radioamatersku djelatnost u svim oblastima a posebno u amaterskoj radio goniometriji izlaskom u prirodu i okupljanjem mladih oko tehničkih disciplina. 

Ove godine pojavila se i harmonika a odigralo se i kolo tako da je bilo veselo i lijepo sve do podjele diploma i pehara.

Velikim pljeskom podržano je dodjeljivanje Zahvalnice našem Tahmišija Edberu E75dte za višegodišnje angažovanje u organizovanju amaterske radio goniometrije i ostalih disciplina u našem klubu i ARA-a u BiH.


Foto : Sačak Ismir

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.