x

rusi ih osudili na smrt

Oglasile se porodice britanskih vojnika koji su osuđeni na smrt: Poručile samo jedno!

Članovi porodice dvojice Britanaca koje je nepriznati sud samoproglašene Narodne Republike Donjeck osudio na smrt nakon borbi u Ukrajini, ispričali su kako se osjećaju nakon presude. Aiden Aslin (28) i Shaun Pinner (48) koji su uhvaćeni u Mariupolju optuženi su da su strani plaćenici.

Oba Britanca rekla su da su služila u postrojbi ukrajinskih marinaca, što ih čini aktivnim pripadnicima vojske i trebali su biti zaštićeni Ženevskom konvencijom kao ratni zarobljenici. No ruski prorežimski mediji opisivali su ih kao “plaćenike” te su kao takvi i osuđeni na sudu proruskih separatista. S njima je osuđen i Marokanac Brahim Saadoun. U priopćenju obitelji Aidena Aslina, navodi se da on i Pinner nisu bili plaćenici, piše Sky News.


“Volimo Aidena svim svojim srcem. Prema njemu i Shaunu, kao pripadnicima ukrajinskih oružanih snaga, treba se odnositi s poštovanjem kao i prema svim drugim zarobljenicima. Oni nisu plaćenici”, piše u priopćenju obitelji 28-godišnjeg Britanca.


Obitelj se nada da će kazna biti poništena te su pozvali britansku i ukrajinsku vladu da učine sve što je u njihovoj moći da se dvojica Britanaca sigurno vrate kući. “Možemo samo zamisliti kroz što trenutno prolaze. Ovo je vrlo uznemirujuće”, navela je obitelj.


Aslinov brat rekao je da je šokiran viješću o presudi i da njegova majka razgovara s ministarstvom vanjskih poslova. Pinner je objasnio da se oženio Ukrajinkom i da ima pravo boriti se za Ukrajinu. “Ja sam u organiziranoj postrojbi i vojnik sam po ugovoru. Klonio sam se jedinica s dobrovoljcima”, rekao je. Ruska vojska Britance smatra stranim plaćenicima. Ako se kazna izvrši, Britance najvjerojatnije čeka streljanje, prenosi Index.

Još jedan britanski borac kojeg su zarobile proruske snage čeka suđenje, a radi se o 35-godišnjem Andrewu Hillu.

.

.

.

.

Izvor: N1

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.