x

Oglasio se Opštinski sud u Zagrebu: Severina, sudovi ne otimaju djecu!

Nakon što u javnosti nije dobro prihvaćena sudska odluka da će maleni Aleksandar Popović, umjesto sa majkom Severinom Kojić, živjeti kod oca Milana Popovića, oglasio se i Opšinski građanski sud u Zagrebu, gdje je donesena odluka koju kroz medije osporava Severina Kojić.

U saopštenju je jasno naglašeno da niko nema pravo da osporava rad suda samo zato što nije zadovoljan presudom, kao i da je korištenje medija vršenje pritiska na rad državnih organa.

- Medijski je prostor korišten kako bi se obezvrijedio sudski integritet sudije Tee Golub, čak i na ličnoj osnovi, a kojem je namjera očito i vršenje neprimjerenog i nedopuštenog pritiska, kako na njen rad tako i na rad Županijskog suda, koji će odlučivati u žalbenom postupku. Sudija donosi odluku prema činjenicama utvrđenim u postupku, temeljno provedenih dokaza uz primjenu prava i svog slobodnog sudskog uvjerenja, vodeći se pri tome, iznad svega, najboljim interesom djeteta o kojem u konkretnom slučaju odlučuje s obzirom na to da je izostao sporazum njegovih roditelja - stoji u saopštenju Opštinskog građanskog suda u Zagrebu, a prenosi Jutarnji list.


Iz suda još ističu kako sudija donosi odluku zato što roditelji nisu znali, mogli ili htjeli da se dogovore.

- Protiv svake odluke suda stranka ima pravo korištenja pravnih lijekova. Odluke suda prvog stupnja preispituju se u žalbenom postupku pred Županijskim sudom, a ne na ulici i u medijima. Nedopustivo je i protivno odredbama Porodičnog zakona i Konvencije o pravima djeteta iznošenje ličnih podataka djeteta, narušavanje djetetovog prava na privatnost i djetetovog prava na oba roditelja. Posebno je nedopustivo pritom koristiti termine koji sugerišu da je sud roditelju "oteo" dijete ili je dijete "dodijelio" drugom roditelju. Sudovi ne otimaju niti dodjeljuju djecu. Roditelj koji smatra da drugi roditelj nema roditeljske kapacitete, šteti djetetu ili na neki drugi način krši djetetova prava te tvrdnje treba dokazivati u sudskom postupku, davanjem prioriteta svom sudjelovanju u sudskom postupku u odnosu na svoje druge aktivnosti, a ne u medijima i na ulici.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Jutarnji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.