x

Ograničite djeci upotrebu mobilnih telefona

Objasnite im da im telefon nije potreban uvečer, ali ni ujutro čim se probude .

Već se odavno žalimo kako nam djeca po cijeli dan drže mobilni telefon u rukama, kvare oči, gledaju problematične sadržaje, gube interesiranje za socijalnu interakciju, jer im je cijeli svijet na internetu.

Nadzirite njihove aktivnosti

A sada je situacija tek otišla predaleko, jer djeca trenutno ne idu u vrtić i školu, ne druže se s vršnjacima, ne izlaze napolje nego su silom prilika usmjerena na kuću. U takvim okolnostima čini se da je najsigurnije da vrijeme provode upravo uz telefon. To, međutim, nije dobro i stručnjaci preporučuju da se roditelji uključe u odgoj svoje djece još intenzivnije i da nadziru njihove aktivnosti.

Nina Brajton (Brighton), pedagoginja iz Njujorka, dala je nekoliko savjeta kako da to učinite.

1. Objasnite im da im telefon nije potreban uvečer, ali ni ujutro čim se probude. Tokom noći neka stoji kod vas kako biste bili sigurni da ga ne koriste. Najgore je noćno surfovanje unedogled.

2. Predložite im da izaberu dio dana koji će biti rezerviran za neobavezan čet sa prijateljima, ćaskanje, igranje igrica, guglanje i boravak na društvenim mrežama. Neka znaju da postoji posebno vrijeme za to, a ne da uludo troše sate kad god im je dosadno ili kad ne znaju šta bi pametnije da rade.

Instalirajte aplikaciju za nadzor

3. Dogovorite se s djecom da poslije korištenja interneta za potrebe učenja, naprave pauzu od bar dva sata i potom budu fizički aktivni kako bi odmorili oči i um.

4. Ukoliko sumnjate da neprimjereno koriste internet ili uopće telefon, imate pravo da zatražite od njih da vam pokažu sadržaje na koje odlaze. Nemojte da čekate da s tim odu predaleko.

5. Uvijek postoji i krajnja opcija, a to je da instalirate aplikacije za nadzor aktivnosti djece na telefonu.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.