x

Olimpijski podvig na Jahorini!

Na održanoj konferenciji za medije na Jahorini predstavljeni su poslovni uspjesi Olimpijskog centra Jahorina ostvareni tokom zimske turističke sezone koja je na samom kraju. Nakon gotovo pet mjeseci i više od 140 dana rada skijališta u kontinuitetu, urađen je presjek i zabilježeni su velike promjene u svim segmentima poslovanja, od broja skijaša koji je porastao za 225 odsto do povećanja prihoda, zimskih prolaza i prometa.

Tim povodom direktor Olimpijskog centra Jahorina, gospodin Dejan Ljevanić rekao je: “Iza nas je sigurno najuspješnija zimska sezona u istoriji Olimpijskog centra Jahorina i moram reći da je iza nas jedan pravi olimpijski podvig a najveću zahvalnost dugujemo gospodinu Dodiku koji nas je podržao kada je ovaj centar bio u dosta lošem stanju. Prvi u regionu smo pustili skijalište u rad čak 29. novembra i danas je 141. dan skijanja. Plan je da skijalište zatvorimo u nedelju što će biti 144. dan skijanja u ovoj sezoni i bićemo posljednji u regionu koji zatvaraju skijalište. Ostvarili smo promet od 7.800.000 KM što je povećanje za 170 odsto, a prihodi od parkinga i ski škole su takođe povećani. Broj skijaša porastao je za 225 odsto u odnosu na sezonu 2017. kada smo mi preuzeli upravljanje, i to je još jedan orgoman pomak Jahorine kao destinacije uopšte, broj vožnji je dostigao gotovo 2.000.000. Indirektni prihod od skijališta 125.000.000 KM što je uspjeh koji će se teško ponoviti. Poznato je da u svijetu skijanja nema velikih oscilacija, čak je zapažen opadajući trend jer svi znamo da sve manje djece dolazi na planine, a kod nas se desilo obrnuto i zato sa ponosom mogu reći da je ove sezone ugovorom o besplatnom skijanju na Jahorini skijalo više od 16.500 djece. Novina je i besplatno skijanje sa sezonskom kartom sa Jahorine u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori pa je ovogodišnja sezonska karta važila na čak 350km ski staza. Svim novitetima i poboljšanjima na Jahorini doprinjeli smo i povećanjem vrijednosti svega na ovoj planini, pa je cijena u Real estate-u povećana za 5 puta.“

Predsjednik Nadzornog odbora ovog centra, gospodin Nedeljko Elek rekao je:“Produžili smo sezonu na Jahorini i uspjeli ostvariti sve zacrtano, sada postavljamo sebi još više ciljeve i dajemo sebi još veći i ozbiljniji zadatak za ubuduće.”

Istorijsku sezonu na Jahorini obilježila su i bogata zabavna i takmičarska dešavanja. Najistaknutije su svakako Olimpijske igre za mlade, kada je Jahorina bila domaćin za tri discipline – alpsko skijanje, biatlon i karling. Zatim, dolazak više od 150 skijaša iz Kine koji su na Jahorini radili pripreme za Olimpijske igre. Pozitivna ocjena kineskih skijaša ali i odlična ocjena koju je Jahorina dobila i nakon organizacije Olimpijskih igara za mlade sigurno će promjeniti na bolje kompletnu turističku sliku Bosne i Hercegovine u svijetu. Ono što je posebno uveselilo sve posjetioce Jahorine su koncertne aktivnosti: Svetlana Ražnatović, Crvena Jabuka, Dragana Mirković, Nikola Rokvić, Lepa Brena, Aco Pejović, Nikolina Kovač i Dejan Petrović Big Band; kada su Jahorinu posjećivali gosti iz čitavog regiona i kada se kako kažu tražila se karta više.

Kako bi nastavili u istom maniru planiraju da ljetnu sezonu dodatno obogate sadržajima i događajima „Započeli smo i ozbiljan projekat najdužeg alpin kostera u Evropi koji će ići od jezera na vrhu do podnožja planine, čija će dužina iznositi 2,2 km i predstavljaće sigurno najveću ljetnju atrakciju na planini. Polaz alpin kostera je u nepsrednoj blizini velikog jezera na vrhu planine koje ćemo takođe ambijentalno urediti sa novim stazama za šetnju, klupama, ljetnjikovcem i hranilicom za konje. Radićemo rasvjetu za jezero i kompletnu lokaciju Poljice ali i gondolu „Partizan“ uz koju ćemo uraditi i tri nove staze i riješiti dosta postojećih problema na Jahorini. To su za sada prioriteti kada su investicije u ptanju, pred nama je zaista dosta obaveza i posla koji nas očekuje do početka ljeta ali se svakako radujemo novim podvizima jer se nadamo da ćemo na taj način usrećiti i obradovati sve ljubitelje Jahorine i planinskog turizma“ rekao je Ljevanić.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.