x

Omiljeni napitak idealan za zimske dane

Važno je da joj ne dodajete ni mlijeko ni šećer, jer će ti sastojci izazvati reaktivni pad šećera.

Hladno vrijeme se približava, a kako bi vam bilo toplo, osim garderobe koja vas štiti izvana, potrebno je popiti i napitak koji će vas zagrijati iznutra. Iako mnogi tokom zime piju čajeve, kuhano vino ili neko jače, kraće alkoholno piće u nadi da će se zagrijati, zapravo samo prave grešku.


Stručnjaci savjetuju da se u takvim slučajevima pije bilo koje alkoholno piće, jer od alkohola će krv brzo “sjuriti” ka ekstremitetima i na trenutak će zagrijati ruke i noge, ali će toplota veoma brzo i proći. Prsti će se brzinski ohladiti, a ako duže trpite hladnoću, moguća je čak i hipotermija.


S druge strane, nutricionisti tvrde da će organizam morati uložiti više energije kako bi se zagrijao ako popijete neko hladno piće. Zato se preporučuje da, umjesto vrućeg, popijete ledeni čaj, a ako ne možete da pijete zimi hladno piće, onda popijte kafu, jer će se tijelo tada početi pojačano zagrijavati. Hoće li kafa biti topla ili vrela, to, zapravo, uopće nije važno jer vas ne grije toplota napitka, već kofein koji ubrzava metabolizam. Ipak, veoma je važno da kafi ne dodajete ni mlijeko ni šećer, jer će ti sastojci izazvati reaktivni pad šećera.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.