x

Opel Corsa slavi jubilej

Hečbek je decenijama unazad jedan od stubova prodaje Opela u Evropi.

Gotovo četrdeset godina traje proizvodnja Opelove Corse u fabrici u Saragosi (Španija). Tokom tog perioda iz ovog pogona izašlo je ravno 11.000.000 jedinica ovog subkompaktnog vozila.

Od 1982. godine kada je i zvanično startovala karijera Corse prošlo je šest generacija, a aktuelno izdanje stupilo je na scenu 2019. godine.

Jubilarni primjerak zapravo je električna varijanta Corse koja je postala dostupna sa debijem šeste iteracije.


Podsjećamo, Corsa mk6 je vrlo bliska rođaka sa Peugeotom 208, i ta dva modela dijele platformu, paletu motora i brojne druge dijelove.

Opelov recept sa "prepisivanjem" se očito isplatio jer Corsa bilježi vrlo dobre prodajne rezultate na njemačkom tržištu gdje je najprodavaniji model B segmenta, kao i u Velikoj Britaniji gdje će sasvim izvjesno biti najpopularniji automobil ove godine.


U Opelu navode da kada bi se svih 11.000.000 primjeraka Corse poredalo u kolonu, ista bi bila dovoljno dugačka da obiđe krug oko planete, i ostalo bi dovoljno automobila da se pokrije distanca od Saragase do Bejruta.

Pored Corse, u španskoj fabrici proizvodi se i Opel Crossland, kao i Citroen C3 Aircross. Prema još uvijek nezvaničnim podacima, u ovom pogonu bi trebalo da se vrši montaža i električne varijante Peugeota 208, nakon restilizacije tog modela, prenosi AutoRepublika.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.