x

Opreza nikad dosta – Ovih dana redovno čistite i svoje proizvode za šminkanje

Iako mnogima šminkanje ovih dana nije dio rituala, jer su zatvoreni kod kuće zbog pandemije korona virusa, do nedavno svi smo bili napolju. Zato, bitno je da dezinfikujemo svoje make up proizvode koji se nalaze u tašnama.

Trenutno možemo reći da su svi opsjednuti sa dezinfekcijom stvari što je i normalno u datim okolnostima zbog korona virusa koji vlada. S vremena na vrijeme dolazi i do nestanka deizinfekcionih sredstava baš zbog masovne kupovine, jer se trudimo da sve bude što sterilnije, od prostora oko nas do tijela i odjeće. Ali, šta je sa proizvodima dekorativne kozmetike poput onih koje koristimo za šminkanje?

Stručnjak za viruse Anđela Rasmusen ovu temu komentarisala je za InStyle magazin. Naime, kako ona kaže zadržavanje virusa na određenim površinama izvan domaćina zavisi od te površine. Na nekim se proizvodima može zadržati samo dva sata, a na nekima i duže od jednog dana.

– Ne možemo puno reći o SARS-CoV-2 (virusu koji uzorkuje COVID-19) što se tiče make-up proizvoda. Ali ono što je činjenica je da virus treba domaćina kako bi se razmnožavao pa u svakom slučaju ne može dugo živjeti, za razliku od bakterija – rekla je Anđela, piše index.hr.

Na pomenutu temu oglasila se i doktorica Šating Hu koja savjetuje da nakon povratka kući svoj životni prostor razdvojimo na dva dijela: kontaminiranu i čistu zonu. U kontaminiranoj bi trebalo da stavimo sve stvari koje smo nosili sa sobom i na sebi. Nakon pranja i dezinfekcije ruku, trebalo bi dobro da ih sterilišemo i tek onda prenesemo u čistu zonu.

Ona je podsjetila da je bitno i da se redovno čiste četkice za šminkanje, da se obrati pažnja na njihove drške, a ne bi bilo loše ni da se unutrašnjost make-up proizvoda naprska medicinskim alkoholom.

Šminkanje bez isprobavanja

Zbog pandemije korona virusa potrebno je biti oprezan na svim područjima, a iako su kod nas sve parfimerije zatvorene u svijetu se posebno aludira na to da pri kupovini šminke dame ne isprobavaju istu.

Ono na šta posebno upozoravaju je korištenje testera u drogerijama. Naime, svima onima koji u narednom periodu odlaze u drogerije savjetuje se da nikako ne koriste testere šminke jer postoji velika mogućnost da ih je koristila zaražena osoba.

Mnoge kompanije povukle su svoje testere iz radnji, a postavile dezinfekciona sredstva na ulaze u njih.

Zato, oprezno. Čak i ako niste ovih dana izlazili iz kuće, očistite svoju šminku još jednom. Malo predostrožnosti nije na odmet.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.