x

Oštre kritike na švicarski plan za zabranu vožnje električnih auta kod mogućih nestašica struje

Uvoznici tvrde da se takvim prijedlogom u pitanje dovodi prodaja električnih automobila i da će se vozači okrenuti dizelu i benzinu.

Švicarska udruga uvoznika automobila uzvratila je u ponedjeljak na vladin prijedlog da se ograniči uporaba električnih vozila kod nestašicu struje, rekavši da bi sam prijedlog mogao potaknuti potrošače da se odluče za sigurniju varijantu - kupnju automobila koji sagorijevaju fosilna goriva.

"Naši članovi i službeni trgovci brojnih auto marki promoviraju električne automobile uz veliki napor, od oglašavanja do troškova salona u kojima izlažu električne aute. Sada Savezno vijeće ovim postupkom u pitanje dovodi elektromobilnosti i nanosi štetu", rekao je Andreas Burgener, direktor udruge švicarskih uvoznika automobila, javlja Reuters.


"Kupci koji sada planiraju kupiti ili naručiti novi automobil dobro će razmisliti trebaju li doista električni auto ili se vraćaju benzinu ili dizelu."

Podsjetimo, Vlada Švicarske je predložila niz oštrih mjera za očuvanje energije jer se nazire nestašice plina i struje koje bi u najgorem scenariju mogle dovesti do opće racionalizacije.


Između ostalog, nacrtom pravila ograničila bi se privatna uporaba električnih vozila, osim ako to nije hitno potrebno za rad, kupovinu, posjet liječniku ili vjerske obrede. Uvoznici tvrde da se takvim prijedlogom u pitanje dovodi prodaja električnih automobila, čime se ugrožavaju i izgledi sektora za postizanje ciljeva za smanjenje emisija ugljika, rekli su iz udruge.


Istraživanje među njegovim članovima pokazalo je da bi tržišni udio električnih automobila i plug-in hibrida mogao porasti na preko 50 posto u 2025. godine. Usto, vlada je priopćila kako bi mogla reducirati nebitno korištenje struje, kao što su osvjetljavanje izloga, korištenje mobilnih grijača ili rasvjete gradova noću.

To bi moglo utjecati tako da bi oko 30.000 tvrtki uštedjelo do 30 posto potrošnje energije u ekstremnom scenariju, tvrde...


(jutarnji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.