x

Otkrijte što vam bebe govore kad plaču

Nikada nije lako slušati kako beba plače.

No ako razumijete da je plakanje nešto što svako zdravo novorođenče radi (neka i po četiri do pet sati na dan) cijela se stvar čini podnošljivijom. Najviše će vam pomoći ako naučite što koji plač znači.

Plakanje se ponekad javlja kao posljedica nerazumijevanja.

Ako dijete nešto želi, a vi ne shvatite njegov govor tijela, ono će pokušati vašu pažnju privući plakanjem. Druge kulture se fokusiraju na fizičke znakove, dok je zapadna kultura sklonija odgovoriti na djetetov plač. U nekim kulturama djeca se cijelo vrijeme nose i rijetko ispuste glas, a ipak signaliziraju mamama kada su gladna. Kada je dijete stalno uz roditelja njegova komunikacija je fizička i nema potrebe za glasanjem.

Razumjeti djetetov plač vještina je koja se uči metodom pokušaja i pogrešaka. Možda nećete uvijek pogoditi što vaše dijete želi, ali to mu svakako neće naštetiti. Ponekad je jedini način da otkrijete što dijete želi upravo taj da isprobate nekoliko stvari koje ne želi kako biste pronašli pravu. Naviknite se da prvo promatrate, a ne žurite odmah sve popraviti. Važno je da zastanete, poslušate i promatrate kako biste razumjeli što vam dijete želi reći. Evo nekoliko potreba koje vam vaše dijete pokušava reći.

Gladan sam. Gladno dijete može izvijati leđa u potrazi za grudima ili bočicom. Može okretati glavu prema vama tražeći jezikom ili prinositi šaku ustima.

Umoran sam. Umorna beba može zuriti u daljinu ili zijevati. Može dirati uši ili, kada je malo starija, trljati oči. Ako leži, pomicat će glavu s jedne na drugu stranu, kao da se bori protiv sna. Ako je držite na rukama, okrenut će tijelo prema vama. Plač umorne bebe zvuči poprilično kao plač gladne bebe. Novi roditelji često ne shvaćaju koliko sna dijete treba na dan pa ga umjesto uspavljivanja pokušavaju nahraniti. Ako ništa drugo ne pomogne, dajte svojoj bebi priliku da zaspi.   

Treba me presvući. Previše ili premalo odjeće može učiniti da bebi ne bude udobno. Bebe kojima je prevruće dišu ubrzano i mogu imati ljepljiv vrat. Bebama kojima je hladno koža postaje ``mramorna``, s vidljivim tragovima žilica i crvenila.

Želim novo okruženje. Bebe se uglavnom okreću od osobe ili igračke jer im je dosadila ili je previše stimulirana. Bebe koje su previše stimulirane izložene su dugo izvoru buke ili neke aktivnosti. Najbolje ih je odvesti u mirno okruženje da se opuste i smire ili ih pokušati staviti na spavanje. Ako je djetetu dosadno, jednostavno mu dajte novu igračku.

Moram izbaciti negativnu energiju. Bebe ne mogu vježbati, napraviti vruću kupku ili popiti šalicu čaja kako bi se smirile. Zbog toga moraju plakati. Ovakav plač je ponavljajući i zvuči gotovo kao mantra koju bebe ponavljaju dok se ne umire ili dok ne zaspu.

Boli me. Sve dok ne napune šest tjedana bebe imaju samo dvije vrste plača: kada su gladne i kada ih boli. Plač zbog bola dolazi iznenada, ima dulje periode zadržavanja daha i glasniji je od normalnog plakanja. Ponekad beba koju boli zadržava dah između dva vriska. Ponekad su razlog takvom plakanju grčevi ili pelena koja je prejako zategnuta.

Kolike. Ponekad bebe plaču bez razloga ili barem razlog nije razumljiv roditeljima, pa čak ni stručnjacima. Ako se takav plač ponavlja tri sata dnevno, oko tri dana u tjednu, kroz period od tri tjedna, a obično prestaje s tri mjeseca, najvjerojatnije se radi o kolikama. Oko 20 % normalnih, zdravih beba ima kolike. 

 

Izvor: Avaz.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.