x

Otkriveno zašto nas kafa "tjera" u WC

Naučnici sa Univerziteta u Teksasu došli su do odgovora zašto nas omiljeni jutarnji napitak često zna potjerati u WC.

Oni su tokom svog istraživanja tri dana štakorima davali kafu koja je potaknula pokretljivost mišića crijeva i to nezavisno od doze kofeina.

"Štakorima se nakon tri dana konzumiranja kafe povećala pokretljivost mišića tankog crijeva. To znači da su štakori, baš kao i ljudi, nakon kafe morali da obave veliku nuždu. Čak se i broj bakterija u njihovom izmetu smanjio. Zanimljivo je da su ovi efekti nezavisni od kofeina, jer je slično na njihovu probavu djelovala i beskofeinska kafa", rekao je vodeći autor studije Šuan Ženg Ši za britanski "Mirror".

Pretpostavlja se da su za laksativno djelovanje kafe zaslužna njena kisela svojstva. Dokazano je da viša nivoa želučane kiseline, koja nastaje zahvaljujući klorogenoj kiselini iz kafe, aktivira rad probavnog sistema.

Osim toga, ispijanje kafe povećava količinu probavnog hormona gastrina, koji opušta mišiće analnog otvora. Istovremeno omiljeni napitak povećava nivo kolecistokinina, koji oslobađa enzime žuči i reguliše pražnjenje crijeva. Riječ je o hormonu probavnog sistema koji učestvuje u probavi masnoće i proteina, te djeluje kao neuropeptid.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.