x

ČAROBNE DESTINACIJE

Otok Francuske Polinezije važi za jednu od najromantičnijih destinacija na svijetu

Omanji otok, čija površina nije ni 30 kvadratnih kilometara, privlači mnoge turiste iz cijelog svijeta


U središtu Tihog okeana, na području Francuske Polinezije, nalazi se jedna od, po mišljenju mnogih, najljepših destinacija u tom dijelu svijeta.

Plaže prekrivene pijeskom bijele boje, tropska vegetacija i glamurozni vrhovi, ali i tirkizno plavo more, vulkanski vrhovi i lagune čine ovaj otok toliko atraktivnim.

Glavni način transporta uključuje korištenje čamaca, mada su turistima na raspolaganju i drugačiji načini prijevoza.

Na glavnom otoku i drugim manjim, koja ga okružuju, živi oko 9.000 stalnih stanovnika. Više od polovine njih žive u Vaitapeu, glavnom gradu otoka, navodi „Boraboraislandguide“.

Omanji otok, čija površina nije ni 30 kvadratnih kilometara, privlači mnoge turiste iz cijelog svijeta. Bora Bora je otok smješten u laguni i okružen brojnim manjim otocima koraljnog porijekla. Vulkanski vrh planine Otemanu vidljiv je iz svih dijelova otoka i cijelom području daje dozu mističnog.

Na Bora Bori postoje dvije sezone, ljetna ili vlažna, te zimska ili sušna.

Luksuzni rizorti još jedan su od razloga zbog koga mnogi turisti iz cijelog svijeta biraju baš ovaj otok. Bungalovi smješteni na zadivljujućim plažama nude pogled na nestvarno plavetnilo mora, po kome je otok Bora Bora također poznat. Zato i ne čudi što je ovo i jedna od najromantičnijih destinacija na svijetu, pa parovi nerijetko biraju upravo tu lokaciju za vjenčanja.

Iako mnogi turisti najprije uživaju u fenomenalnim plažama i odličnom smještaju, na Bora Bori su dostupne i mnoge zanimljive aktivnosti.

Obilazak lagune nudi turistima mogućnost da iz različitih uglova vide svu ljepotu planine Otemanu. I upravo zato i jeste jedna od omiljenih aktivnosti posjetilaca, navodi „Boraboraislandguide“. Mnogi rizorti nude gostima i obilazak omanjih otoka, koja okružuju Bora Boru, a koja su mahom u privatnom vlasništvu.

Sasvim očekivano, ljubiteljima ronjenja se ovdje nudi mogućnost da otkriju fascinantni živi svijet u vodama koje okružuju otoke. Za one malo hrabrije, u ponudi je i mogućnost organiziranih izleta, koji uključuju i plivanje s ajkulama.

I, naravno, uživanje na plaži! A jedna od najboljih na kojoj to posjetioci otoka mogu učiniti je plaža Matira, koja se nerijetko nalazi na listi najljepših plaža na cijelom svijetu.


Izvor: avaz.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.