x

Otok vječnog sunca: Španjolsko blago na kojem se temperatura zimi "ne spušta" ispod 20 stupnjeva

Ovaj predivni otok popularna je destinacija zato što su prosječne vrijednosti temperature tijekom cijele godine više od 20 stupnjeva, pa je odličan odabir ako se negdje želite grijati zimi...

Tenerife je rajski otok, primamljiv u bilo koje doba godine, a posebno tijekom hladnih zimskih mjeseci, kada je blago vrijeme poseban luksuz. Temperatura je općenito veća od 20 stupnjeva, a raznoliki "tropski" krajolik donosi brojne mogućnosti za uživanje ispod vječnog sunca.

Opustite se u šik odmaralištu na plaži, istražite staze kroz nestvarnu prirodu, surfajte na plažama s crnim pijeskom, spuštajte se po klisurama koje izazivaju vrtoglavicu, jedite svježu ribu... Na više od dvije tisuće kvadratnih kilometara, površini otprilike pet puta većoj od otoka Krka, sigurno ćete pronaći svoju avanturu. Evo svega što trebate znati prije nego što krenete.

Sjever i jug su dva različita svijeta

Dva najvažnija grada Tenerifea su glavni grad Santa Cruz i bivša prijestolnica La Laguna. Iako su međusobno udaljeni manje od sat vremena vožnje, krajolik je dramatično drugačiji; jug je pustinjski i suh, dok je sjever vrlo tropski i zelen. 80 posto posjetitelja hrli na jug, gdje ih čekaju beskrajne zlatne pješčane plaže i sunce je zajamčeno, ali sjever nudi divlje iskustvo, s plažama s crnim vulkanskim pijeskom, od kojih su mnoge dostupne samo pješacima. Izaberite.

Spakirajte svoje gojzerice

Mount Teide, vulkan koji je posljednji put eruptirao 1909. godine, najviši je vrh Španjolske. Morate se unaprijed prijaviti za dozvolu kako biste mogli pješačiti do vrha, ali donja strana vulkana je dostupna za ture, a postoji i žičara koja će vas odvesti do stanice Rambleta. Za vedrog dana odatle puca pogled do četiri druga otoka: Gran Canaria, La Palma, El Hierro i La Gomera. Proglašen je nacionalnim parkom 1954. godine, a vulkan i okolno područje također su 2007. godine uvršteni na UNESCO-ov popis svjetske baštine.


Posjetite guachinches za jeftinu hranu

Tradicionalno smješteni na sjeveru otoka, guachinches su improvizirani restorani nastali iz potrebe proizvođača vina da prodaju svoje proizvode.

Isprobajte vino i uživajte u domaćoj hrani koja se nudi u malim obrocima kao tapas za uživanje uz piće. Jela mogu uključivati slanutak (garbanzos), zeca (conejo en salmorejo), kozje meso (carne cabra) ili začinjenu svinjetinu (carne de fiesta). Guachinches su obično mali i jednostavni, često se nalaze u preuređenim garažama, što ih čini izvrsnim mjestima za otkrivanje lokalne duše Tenerifea.

Upijajte lokalnu kulturu u La Laguni

La Laguna je kolonijalni grad osnovan u kasnom 15. stoljeću i jedno od glavnih otočkih kulturnih središta. Uvršten na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine 1999. godine, La Laguna je elegantan i živopisan gradić. Glavne su ulice pješačke, što olakšava istraživanje povijesnih građevina kao što su kapela San Miguel, katedrala i samostan Santa Catalina de la Siena te palača Nava. Zanimljivo je da je gradsko planiranje La Lagune postavilo temelje za mnoge kolonijalne gradove Latinske Amerike koji su nastali po uzoru na njega.

Pijte domaće vino

Tenerife brzo postaje odlična vinska destinacija, i to s pravom - otok se ponosi time što ima pet zaštićenih područja za proizvodnju vina. Prvo područje koje je dobilo zaštićeni status bio je Tacoronte Acentejo i danas se može pohvaliti najvećim brojem vinograda u cijelom arhipelagu. Preporučujemo izlet u La Casa del Vino u lijepom selu El Sauzal, gdje možete naučiti o tradiciji vinarstva na Tenerifima dok uživate u jednom od najboljih pogleda na planinu Teide. Još jedna dobra opcija je Bodega Monje, obiteljska vinarija koja posluje od 1750. godine i nudi obilaske s vodičem.


Iskoristite jednu od najboljih klima na svijetu

Kanarski otoci su također poznati kao "Sretni otoci". Jedan od razloga može biti što je gotovo svaki dan u godini sunčan, a prosječna temperatura je 23 stupnja. To, zajedno s jedinstvenom raznolikošću, znači da je sve moguće - ne morate provjeravati prognozu da biste napravili planove, a u ponudi je obilje aktivnosti. Ujutro pješačite na najviši vrh Španjolske, a zatim se rashladite kupanjem i ručkom u restoranu na obali prije nego što završite dan s adrenalinskim popodnevnim kitesurfanjem.

Zaglavite u lokalnoj hrani

Posljednjih nekoliko godina došlo je do ponovnog oživljavanja kuhinje Tenerifea sa sve više i više restorana koji okreću leđa turističkoj ponudi hrane u korist tradicionalne regionalne kuhinje. Prilikom pregledavanja jelovnika obratite pažnju na lokalnu ribu vieja ili cherne, ljuti umak mojo picón ili mojo verde i papas negras arrugadas (naborani crni krumpir). Za desert se odlučite za slatko začinjeni rižin puding nalik frangollu ili gofio mousse od lokalnog brašna. Što se tiče lokalnih proizvoda, banane su ključno voće otoka - doista, nikad nećete probati bolje, dok su svježi avokado i papaja jednako prekrasni. Zaputite se na tržnicu u Teguesteu i pokupite nešto za piknik na plaži.

Zalasci sunca su događaj uz barraquito

Goruće nebo s prkosnom planinom Teide ispod njega i Atlantskim oceanom koji se proteže dokle pogled seže, savršena je razglednica. Neka od najboljih mjesta za lov na zalaske sunca su oko vulkana, kao i na plažama kao što je Benijo u području Anaga.

Prilikom naručivanja kave na Tenerifeu vjerojatno ćete naići na neke nepoznate napitke. Svakako kušajte dva lokalna specijaliteta: barraquito i leche y leche. Barraquito je veličanstveno slojevita mješavina mlijeka, kave, kondenziranog mlijeka, mljevenog cimeta, limunove kore i Licor 43 ili Tía María, dok je leche y leche kava s mlijekom i kondenziranim mlijekom. Nije iznenađujuće da su oba pića veoma slatka, pa dobro razmislite prije nego što posegnete za šećerom.

U svakom slučaju, aktivnosti vam na Tenerifeu neće nedostajati. Na vama je da povedete dobro društvo te se zaputite u avanturu godine.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.