x

Otrkivamo vam tri najveće “tajne” sretnih parova!

Odnos s partnerom/icom jedan je od ključnih za našu sreću. Dr Guy Winch, jedan od vodećih svjetskih bračnih psihoterapeuta, utvrdio je kako se sretni parovi razlikuju od nesretnih po tri ključne stvari koje njeguju.

To su: ematija, emocionalno prihvatanje te ljubaznost i uvažavanje.


#1 Empatija

Kada smo dugo u nekom odnosu skloni smo već unaprijed da pretpostavimo šta druga osoba misli ili osjeća. Takvo vjerovanje, da možemo “čitati misli druge osobe”, pogrešno je i štetno, što pokazuju brojna istraživanja. Empatija je sposobnost razumijevanja osjećaja i psiholoških doživljaja drugih. Ona znači osjetiti kako stvari izgledaju iz perspektive druge osobe, kao da smo “u njenim cipelama”. Empatija je bitna vještina u međuljudskim odnosima generalno i oni koji je njeguju, imaju kvalitetnije odnose s drugim ljudima.


#2 Emocionalno prihvatanje

Emocionalno prihvatanje je nešto za čim žudi svaki čovjek. Svi želimo osjećati da smo prihvaćeni, a posebno nam je to važno pred onima pred kojima smo se emocionalno ogolili, otkrili, pokazali. Kad smo uznemireni, ranjeni, ljuti ili frustrirani želimo da druga osoba shvati kako se osjećamo, da uhvati smisao našega emocionalnog stanja i pokaže prihvatanje. Prihvatanje emocija druge osobe vrlo je često magična komponenta, koja trenutno smanjuje intenzitet osjećaja i olakšava komunikaciju. Empatija i emocionalno prihvatanje tijesno su povezani.


#3 Ljubaznost i uvažavanje

Parovi u dugotrajnim vezama jako potcjenjuju važnost ljubaznosti u komunikaciji i malih gestova uvažavanja prema partneru. Topla poruka, ton kojim se javimo na telefon, priprema omiljenog jela, zagrljaj – sve su to male dnevne stvari koje zaboravimo njegovati kroz vrijeme, a koje daju odnosu toplinu i pozitivnost te smanjuju tenzije i stres. Sretni parovi bez izuzetka njeguju ovu važnu komponentu.




(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.