x

Otvoren ljetni interetnički projekat za mlade „Jedan svijet“

 Svečanom ceremonijom otvoren je ljetni interetnički projekat za mlade „Jedan svijet“, Kozara 2021 u organizaciji Saveza izviđača grada Zenica i Odreda izviđača „Dr. Mladen Stojanović“ iz Prijedora.  

U šestodnevnim aktivnostima učestvovat će planinke i izviđači iz Prijedora i Zenice. Ciljna skupina su djeca i adolescenti uzrasta od 10 do 18 godina, a realizaciju kampa pomažu strariji volonteri, članovi izviđačke organizacije.

 Učesnici kampa uživat će u raznolikom programskom sadržaju i predivnoj prirodi. Aktivnosti će biti realizovane primjenom metode vršnjačke edukacije u skladu sa metodama i principima Svjetske organizacije izviđačkog pokreta.

Interetnički izviđački ljetni kamp na Kozari jedna je od aktivnosti Projekta „Jedan svijet“, finansijski podržan od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Ocjenjujući prethodne projekte izuzetno uspješnim, Ambasada SAD-a postala je naš dugogodišnji partner, te pomogla realizaciju projekata „Jednostavno izviđaštvo“, „Stvaramo bolji svijet“, „Izviđači to mogu“, „Glasnici budućnosti“, „Savršen svijet“ i „Jednostavno prijatelji“. Cilj interetničkih aktivnosti kroz sve projekte jeste razmjena i druženje mladih iz oba bosanskohercegovačka entiteta, promovisanje ravnopravnosti među polovima, volonterizma, timskog rada i vršnjacke edukacije, te uključivanje roditelja u interetničke vannastavne aktivnosti djece i mladih.

Na svečanoj ceremoniji, nakon prigodnog programa, gostima i učesnicima su se obratili predsjednik Saveza izviđača grada Zenica Edin Šarić, starješina Odreda izviđača “Mladen Stojanović” Prijedor, predsjednik skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović i gradonačelnik grada Prijedora Dalibor Pavlović. Kamp je svečano otvoren izviđačkom pjesmom, himnom projekta “Mojoj planeti”, autorice Amire Ganić. 

.

Foto: Pahuljko      

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.