x

Otvorena 35. Sarajevska zima! (GALERIJA)

I ove godine, Sarajevska zima će u glavni grad donijeti obilje kulturnih događaja. Od jutarnjih sati, po cijelom gradu dešavaju se programi kojim se najavljuje ovaj praznik kulture. 

Već trideset i peti put, zastava Sarajevske zime bit će podignuta na trgu ispred Narodnog pozorišta.  Tim povodom Sarajlijama će se predstaviti i plesni ansambl koji dolazi iz Mađarske, zemlje koja je partner ovogodišnjeg festivala.

Direktor Sarajevske zime, Ibrahim Spahić, ističe kako je moto ovogodišnjeg izdanja Buka i bijes.


"Buka i bijes donosi kreativnu reakciju na stanje u svijetu bilo da je riječ o Meksiku, Americi, Južnoj ili Sjevernoj Koreji, Bliskom Istoku, Europi, i želju da kažemo da se ona može samo vratiti u stvarni život. Stvarni život je otvorenost jednih prema drugima, sloboda, zaštita autorskih prava. Samo tamo gdje postoji umjetnost i stvaranje, tu postoji i stvarni život ", objašnjava Spahić.


Na manifestaciji u sarajevskoj Vijećnici, ovom prilikom otvorena je izložba ulja na platu fra Perice Vidića.

Svjetski poznati savremeni umjetnik Michelangelo Pistoletto u sklopu svog svjetskog projekta Treći raj uputio je poruku povodom otvaranja Sarajevske zime i EYOF-a: "Želim uputiti čestitke za kontinuiranu regenraciju Bosne i Hercegovine. Volio bih da mladi, putem kulture i sporta, shvate suštinu izraza 'takmičiti se'. On ne znači 'ići jedni protiv drugih' nego 'ići zajedno, uz snažno zalaganje radi što boljeg uspjeha'".

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Foto: Mirnes Mašić

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.