x

Ova dva modela Ferrarija nije moguće naručiti

Prošla 2021. godina je bila rekordna za Ferrari, koji je tada prodao ukupno 11.115 automobila.

Isporuke modela s V8 pogonom su porasle za 34,6 posto u odnosu na godinu prije, što znači da su F8 Tributo i Spider bili vrlo tražena roba.

U stvari, ta dva modela su prošle godine bili najprodavaniji modeli iz Maranella u Evropi, ali sada više nisu dostupni za narudžbine nakon samo dvije godine proizvodnje.

Jacopo Marcon, menadžer proizvoda za segment sportskih automobila u Ferrariju, potvrdio je odluku o zaustavljanju prodaje modela s F8 oznakom.

Zvanično objašnjenje još uvijek nije dato, ali izvršni direktor Bendetto Vigna je prošlog mjeseca rekao da je kompanija imala najviše narudžbina nego ikad, što bi moglo da znači da je preostala proizvodnja za dva automobila već dogovorena.


Međutim, za sada su to pretpostavke koje tek treba da se potvrde, piše Jutarnji.hr.

To se čini vjerovatnim s obzirom na to da su isporuke 296 GTB-a kupcima počele, dok je 296 Spider "iza ugla".

Vjeruje se da će plug-in hibridni V6 modeli efikasno zamijeniti F8, jer čak i marka kao Ferrari mora da smanji veličinu motora i da se elektrifikuje kako bi ispunila stroge propise o emisijama.

Uprkos dva cilindra manje, novi 296 modeli proizvodit će više snage zahvaljujući elektromotoru.


Tokom medijskog testiranja 296 GTB-a, Jacopo Marcon je rekao da će se proizvodnja F8 Tributa i Spidera nastaviti.

Međutim, uzdržao se od preciziranja kada će oni ući u "knjigu istorije". Kada se to i dogodi, Ferrari će i dalje u svom asortimanu imati Romu, Portofino M i SF90 Stradale / Spider kao modele s V8 pogonom, uz predstojeći SUV Purosangue.

Osim toga, u Maranellu su se također obavezali da zadrže V12 motor, obećavajući još veću snagu u poređenju s Competizioneom i Competizioneom A od 830KS.

Naravno, u planu je i nasljednik LaFerrarija. U međuvremenu, sudbina F8 Tributa i F8 Spidera još uvijek ostaje neizvjesna.


(b92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.