x

Ovaj minivan dolazi iz Kine i siguran je kao Volvo

Jedna od najmlađih automobilskih marki nastala je uz odobrenje brenda Volvo i već sada ima model koji i u bezbjednosnom aspektu predstavlja sam vrh ponude.

Marku Zeekr je osnovao Geely, kineski gigant koji u svom vlasništvu ima niz renomiranih marki, od brenda Volvo do Lotusa i Polestara.

O ovom modelu već se govori i u Evropi, što i ne čudi s obzirom na ono što je spreman da ponudi. Zeekr 009 je monovolumen koji ne karakteriše samo nekonvencionalan dizajn već i izdašne dimenzije.

Rastegao se na 5.209 mm dužine i 2.024 mm širine, pa ne čudi što ima tri reda sjedišta u konfiguraciji 2+2+2. Kutijasti dizajn ne treba da vas zavara, jer aerodinamika je odlična - koeficijent otpora vazduha iznosi 0,27.

Ima električni pogon uz podršku ogromne baterije kapaciteta čak 140 kWh. Dva elektromotora pokreću sva četiri točka i proizvode preko 530 KS, pa uprkos masi od 2830 kg, ovaj kineski minivan može da ubrza do 100 km/h za svega 4,5 sekundi.


Inače, platforma je Sustainable Experience Architecture, ista ona koju koriste novi Smart#1, Polestar 3, ali i Lotus Eletre.

Nečujan, brz i komforan, sve to je Zeekr 009. I još jedan plus je da prema kineskom CATL standardu ima autonomiju od čak 822 km.Putnici uživaju u kraljevskom komforu, a udobnosti u vožnji doprinosi i vazdušno ogibljenje.

Sjedišta su presvučena Nappa kožom, a za putnike pozadi na raspolaganju je dodatni 15,6-inčni ekran.

I da, sa 30 dostupnih sistema asistencije ovo je najbezbjedniji monovolumen na tržištu.


Ima 12 ultrazvučnih radara kratkog dometa, jedan radar dugog dometa, četiri nadzorne kamere od 2 MP te sedam HD kamera od 8 MP.

Prodaja u Kini kreće 2023. godine, a cijena se kreće između 68.000 i 80.000 dolara.

Geely planira da do 2025. dostigne godišnju proizvodnju od 650.000 vozila.


(b92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.