x

Ovaj OTROV se pojavio KOD NAS, ako nastavi da UBIJA ostaje nam još najviše ČETIRI GODINE ŽIVOTA, a jedemo ga svaki dan!

Prizor stotine mrtvih pčela, uginulih nakon suncokretove paše, zgrozio je javnost u Srbiji, koja je odmah postavila pitanje - šta je moglo da dovode do uginuća ovolikog broja najkorisnijih insekata i da li to što je ubilo njih polako ubija i nas?

Pčelari su među sobom brzo došli do zaključka da je riječ o GMO sjemenu suncokreta, kojim su se pčele nažalost hranile. Nezdrava, mutirana biljka odmah je ubila male organizme. Šteta za pčelara, ali i još veća šteta za ljude, jer ako je ova pretpostavka tačna, od tog suncokreta će se napraviti ulje, koje će potom ući u humanu ishranu. A to ne dovodi ni do čega dobrog.


Brojni su zahtijevali od poljoprivrednika koji je postavio ovaj video da sa svojim prijateljem, vlasnikom uginulih pčela, odmah prijavi ratara čiji su suncokreti ili nikli iz GMO sjemena, ili prskani nedozvoljenim sredstvima. Oni su takođe apelovali da osumnjičeni ratar, koji je po svemu sudeći iz Nove Pazove ili okoline, mora biti spriječen da otrovno sjeme plasira na tržište, ali i da uništava prijeko potrebne insekte.


- Svake godine ista priča, a nikako da se shvati. Ovo je strašno, da li ima neko da ovo jedanput zauvijek zaustavi? - zapitao se jedan Borivoje.

Da li je pomor ovih pčela zaista rezultat korištenja štetnih supstanci u poljoprivredi, nije utvrđeno, no prije pet godina u Kanadi, nekoliko dana nakon što je u jednoj oblasti zasađen genetski modifikovan kukuruz, pčele su počele da umiru u gomilama. Samo jedan pčelar izgubio je 600 košnica i 37 miliona pčela.


Kako su stručnjaci tada objasnili, 24 odsto svakog GMO sjemena prethodno je tretirano neonikotinoidnim pesticidima. Ove hemikalije se apsorbuju u tkiva razvijajuće biljke, zbog čega je njeno lišće otrovno za štetočine, ali i su joj i polen, nektar i cvijeće toksični za bilo koju drugu životinju, čak i za ljude.


Dva nezavisna i odvojena istraživanja pokazala su da je uzrok smrti ovih pčela sjeme tretirano neonikotinoidima.

U Srbiji je i dalje na snazi izričita zabrana proizvodnje i prometa GMO hrane.

Alberta Ajnštajn je imao tezu da ukoliko bi sve pčele izumrle, čovječanstvu bi ostalo još svega četiri godine života.


(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.