x

po želji vlasnika

Ovako izgleda Carrera GT nakon boravka u odajama kompanije Gemballa

Iza naziva Mirage GT krije se temeljito dorađena Carrera GT, a u Gemballi su za posao oko jednog od najboljih Porscheovih modela svih vremena potrošili više od 1.000 radnih sati.

Porsche je svoj čuveni dvosjed Carrera GT proizvodio od 2003. do 2007. godine. Napravili su samo 1.270 primjeraka, a jedna od specifičnosti njihovog "analognog remek djela“ je centralno smješten 5,7-litarski atmosferski V10 motor sa zavijajućih 612 konjskih snaga pri 8.000 obr/min koje se na zadnju osovinu distribuiraju posredstvom ručnog 6-stepenog mjenjača.

Vlasnik jednog od posljednjih primjeraka koji su napustili proizvodne pogone u Leipzigu došao je na ideju da temeljito doradi svoj automobil, a posao je prepustio njemačkoj tuning kompaniji Gemballa u kojoj su već dokazali da imaju i znanje i resurse koji su potrebni za dorađivanje Carrere GT (Type 980).

U Gemballi su za posao (izvana i iznutra) potrošili više od 1.000 radnih sati, a rezultat rada je Mirage GT koji i dalje pokreće atmosferski V10 motor. Više od 660 konjskih snaga i 630 Nm najvećeg obrtnog momenta rezultat je rekalibriranja centralne upravljačke jedinice, modificiranog sistema usisa zraka i novog izduvnog sistema, a sve zajedno dovoljno je za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,7 sekundi i više od 335 km/h.

Da, i mi spadamo među one koji smatraju da rijetki vanserijski automobili kao što je Porsche Carrera GT bezuslovno trebaju ostati u originalnom stanju.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.