x

Ovako izgleda robotaksi u vožnji

Hyundai i Motional će do kraja godine pokrenuti uslugu robotaksija.

Izbor je pao na Las Vegas. Dvije kompanije su ranije najavile dolazak na ulice američkog velegrada do kraja godine, a potom bi istu uslugu trebale ponuditi u Los Angelesu. Testiranja se provode u još nekim američkim gradovima, poput Bostona, prenosi index.hr

Prvi primjerci robotiziranog Ioniqa 5 su već na cestama. Radi se o posebno pripremljenim vozilima opremljenima s tridesetak različitih senzora koji omogućavaju kompleksnom navigacijskom sustavu sigurno kretanje javnim prometnicama.

Posebno bitno je snalaženje u nepredvidivim situacijama, a u slučaju Las Vegasa to bi mogli biti “susreti” s velikim limuzinama, kao i kamionima koji nose jumbo oglase. Ioniq 5 mora predvidjeti ponašanje i svih pješaka uključujući i one posebno kostimirane koji izvode “čudne” stvari. Potonje je posebno bitno, a Hyundaijev video prikazuje upravo jednu takvu situaciju u kojoj pješak ispušta predmet na cestu. Robotaksi prepoznaje takvu situaciju i odmah se zaustavlja.

Naravno, vozilo mora biti sposobno prepoznati naručitelja usluge vožnje te ga na jednostavan način pokupiti. U tome će od pomoći biti i partnerstvo s Lyftom. Do kraja godine na prednjim sjedalima će biti i dva operatera koji će reagovati ako nešto krene po zlu. Od sljedeće godine automobili će prometovati bez vozača i operatera.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.