x

Vasilije iz Čačka ostavio amanet kako da ga isprate

Ovakva sahrana nije viđena u Srbiji: Ožalošćeni naručivali pjesme!

Pokojni Vasilije Plavšić (66) iz čačanskog sela Kukići ostavio je potomcima amanet da ga sahrane uz zvuke trube. Takav zahtjev u čačanskom kraju nije novost, međutim, Vasilije je na onaj svijet otišao uz sprovod koji je više ličio na svadbeno veselje.

Volio je trubu, muziku i boemski život. Njegova porodica nije imala drugi izbor osim da do posljednje riječi ispoštuje posljednju želju.

- Sahrana je organizovana tačno onako kako je on tražio. Porodica preminulog je došla i dostavila spisak njegovih želja. Tražio je da se nakon obavljenog opela sa tri sveštenika u dvorištu njihove kuće oglase trubači i da njegov kovčeg kroz selo pronesu uz zvuke pjesama koje je on volio. Tako su članovi porodice, rodbina i prijatelji Vasilijeve posmrtne ostatke pratili dva kilometra sve do mjesnog groblja u Mršincima. Trubači sve vrijeme nisu prestajali da sviraju. Pošto sam prisustvovao sahrani, vidio sam i sveštenike koji su telefonima snimali onaj pomalo neobičan prizor, međutim, kasnije su mi rekli da tu ne vide ništa loše jer odlazak na drugi svijet i treba da bude s pjesmom. Uostalom na opelu i oni pjevaju - priča Marko Đoković iz pogrebnog preduzeća koje je sprovelo čitavu ceremoniju.


Dodaje da iznenađenju tu nije bio kraj. Vasilije, koji je važio za dobrog čovjeka i seoskog boema, htio je da se i u raku spusti uz trubače i muziku.

- Zbog toga orkestar na ovoj neobičnoj tezgi nije imao predaha već je svirao sve vrijeme dok je trajao sprovod na seoskom groblju. U jednom trenutku rodbina je počela i da naručuje pjesme. Rođaci i prijatelji su mirno i dostojanstveno stajali, odajući mu posljednju počast, da bi u jednom trenutku jedan po jedan počeo da prilazi muzičarima i da ih kiti novčanicama, vjerovatno onako kako je Vasilije za života činio. Neki od njih su trubačima govorili i koje pjesme da sviraju - kaže Đoković.


Vasilije je iza sebe ostavio sina, dvije kćerke i četvoro unučadi, koji su sproveli posljednju želju njihovog oca. Đoković kaže da je nakon obavljene ceremonije sahranjivanja otišao pogrebnim vozilo, ali su trubači ostali na groblju da sviraju Vasilijeve omiljene numere koje je njegov sin Vladica unaprijed dostavio trubačima.

.


Izvor: Kurir

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.