x

Ove godine daleko skromniji bonusi za radnike Mercedesa

Njemački Daimler isplatiće svojim zaposlenima godišnji bonus od svega 597 evra, za razliku od prošle godine kada je on iznosio čak 4.965 evra po radniku.

Uzrok za ovako niske godišnje nagrade zaposlenima treba tražiti u smanjenju godišnjeg profita kompanije, koji predstavlja osnovu iz koje se dijele bonusi.

Naime, profit prije obračuna prihoda i rashoda finansiranja i troškova poreza niži je za 61 odsto na godišnjem nivou i iznosio je 4,3 milijardi evra, iako su ukupni prihodi u 2019. neznatno porasli o odnosu na 2018.

Profit je manji i usljed afere sa izduvnim gasovima koja Daimler može koštatai milijarde evra. Dodatni problem je što se sve to dešava u trenutku kada se elektrifikacija u auto-industriji, pa i u Mercedesu.

Tako će ove godine oko 130.000 radnika biti nagrađeno sa "svega" 597 evra umjesto prošlogodišnjih 4.965 evra. Ova suma se inače odnosi na novac koji zaposlenima pripada na osnovu godišnjeg profita kompanije, a zaposlenima će pored toga biti isplaćen i poseban jednokratni bonus u iznosu do 500 evra kao nagrada za njihovo zalaganje.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.