x

OPREZ

Ove lijekove nikako ne smijete piti ako planirate sjesti za volan

Umanjena je sposobnost da se koncentrišemo i procijenimo udaljenost ili brzinu drugog vozila

Pospanost, umor, vrtoglavica, umanjena percepcija, samo su neki od problema s kojima se mogu suočiti vozači koji upotrebljavaju lijekove. U najtežim slučajevima, usljed djelovanja medikamenata, moguće je da dođe i do saobraćajnih udesa.

Vožnja motornog vozila je složen zadatak, zbog čega vozači moraju biti u stanju da vide, razmišljaju i pravilno reaguju. Neki lijekovi, bilo da su oni koji se u apoteci izdaju na recept ili bez recepta, mogu da djeluju na ove vještine.

Utječu na sposobnost upravljanja motornim vozilima

- Prvu grupu čine lijekovi koji mogu da utječu na sposobnost upravljanja motornim vozilima i mašinama, a obilježavaju se praznim crnim trouglom na pakovanju lijeka. Druga grupa su medikamenti koji snažno utječu na sposobnost upravljanja motornim vozilima i mašinama i pod čijim dejstvom apsolutno ne bi trebalo voziti, a označavaju se punim crvenim trouglom na pakovanju lijeka. Treća i najopasnija grupa su lijekovi koji se ubrajaju u opojne droge, a obilježavaju se znakom paragrafa na pakovanju lijeka - objašnjava mr. ph. Spec. Jasna Anđelković, farmaceut Farmaceutske komore Srbije, prenose Nezavisne novine.


Lijekovi ekvivalentni alkoholu

Uobičajeni neželjeni efekti ovih lijekova koji mogu utjecati na vožnju su osjećaj pospanosti ili umora, mogući su i vrtoglavica, nesvjestica, mučnina, zamagljen ili dvostruki vid, jeza, nestabilnost, zbunjenost. Umanjena je sposobnost da se pravilno koncentrišemo i procijenimo udaljenost ili brzinu drugog vozila. Poslije upotrebe nekih lijekova kod nekih pacijenata uočava se i slabost mišića ili slabija koordinacija, anksioznost.


- Zbog činjenice da neki lijekovi mogu utjecati na vožnju toliko značajno da su ekvivalentni konzumiranju alkohola više od zakonske granice, farmaceuti u apotekama svakodnevno savjetuju građane i doprinose boljoj informisanosti o djelovanju lijekova na vožnju - navodi Jasna Anđelković.

Kada su veći rizici

Lijekovi protiv nesanice, anksioznosti, epilepsije, antidepresivi (koriste se kod depresije i za bolove u nervima, migrenu, probleme s bešikom), antipsihotici (za stanja kao što su šizofrenija i bipolarni poremećaj), neki antihistaminici (kod alergije, prehlade i gripa) neki su od lijekova koji mogu da ugroze vožnju. Na isti način djeluju i opioidi (za ublažavanje bolova), neki preparati protiv prehlade i gripa, kao i određeni lijekovi za krvni pritisak, mučninu, navodi E klinika.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.