Sarajevo
ZDRAVLJE
Ove namirnice povećavaju rizik od pojave kamena u bubregu
Jedan od simptoma je nagli i oštar osjećaj bola u području donjeg dijela stomaka, često popraćen mučninom i povraćanjem
Od svih bolesti urinarnog trakta, kamen u bubregu je jedna od najučestalijih, a u 80 posto slučajeva pojavljuje se kod muškaraca. Kod osoba starosti od 20 do 40 godina postoji najveći rizik pojave ove bolesti, a i važno je napomenuti da ljudi s ovim zdravstvenim problemom postaju podložniji i drugim bolestima urinarnog trakta, popust bolesti mokraćne bešike i upale mokraćnih puteva
Pojava kamena u bubregu razlikuje se prema lokaciji, pa prepoznajemo kamene u bubregu, mokraćovodu i u mokraćnoj bešici. Simptomi su vrlo slični – nagli i oštar osjećaj bola u području donjeg dijela stomaka, često popraćen mučninom i povraćanjem, uz vidljivu krv u mokraći, kao i osjećaj bola tokom mokrenja.
Kao i kod drugih bolesti, i za povećanje, odnosno smanjivanje rizika od oboljenja od kamena u bubregu, kao i za liječenje ove bolesti vrlo su važne pravilna ishrana i hidratacija tijela.
Hrana koja povećava rizik od pojave kamena u bubregu
Zdravlje bubrega je vrlo važno jer je ono zaduženo za detoksikaciju tijela, odnosno odstranjivanje metabolita i filtriranje krvi. Zato je važno da smanjite unos sljedećih namirnica koje podižu rizik od razvoja kamena u bubregu.
Proteini životinjskog porijekla
Ishrana bogata životinjskim bjelančevinama (odnosno proteinima), kao i ribom i morskim plodovima može izazvati kamen u mokraćnim kanalima.
Mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi slični su proteinima životinjskog porijekla te pretjerana konzumacija može izazvati izlučivanje kalcija putem mokraće, što je povezano s većim rizikom pojave kamena u bubregu.
Kofein
Kofein se ne nalazi samo u kafi, već i u gaziranim sokovima, energetskim napicima i čajevima, a ako ne pripazite, možete pretjerati u unosu kofeina. Kofein može utjecati na pojavu kamena u bubregu jer povećava količinu kalcija u bubrezima.
So
Ograničenje unosa soli važno je ne samo za normalno funkcioniranje bubrega, već i za smanjivanje rizika od drugih hroničnih oboljenja, poput srčanih. Preporuka je da ograničite unos soli na maksimalno 5 grama soli dnevno, a ako već imate neku hroničnu bolest, ne konzumirajte više od 2-3 grama soli dnevno.
Ako se kamen u bubregu pojavio zbog viška kalcija u organizmu, savjetuje se da iz ishrane izbacite namirnice koje sadrže oksalate, poput cvekle, celera, peršuna, praziluka, žitarica cijelog zrna, ovsene kaše, pšeničnih klica.
Izvor: avaz.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.