x

Ove namirnice su zimska super hrana

Kad su temperature baš niske ne znači da se ne može jesti svježa hrana, a najbolji izbor su sezonsko voće i povrće poput kupusa, karfiola, kivija, kruški ili citrusa!

Citrusi

Svježe i sočno citrusno voće na vrhuncu je svoje sezone u zimskim mjesecima. Sadrži flavonoide, koji pomažu u borbi sa slobodnim radikalima, te obilju vitamina u grejpu, narandži, mandarinama, limunu i limeti. Osim toga, oni djeluju kao prevencija malignih bolesti te usporavaju proces starenja organizma.

Kruška

Ovo slatko i sočno voće uzgaja se već 3.000 godina, a služi kao prirodan izvor energije zbog obilja prirodnog šećera i vitamina B, kao i prirodnih vlakana. Najbolje ih je jesti svježe, mada se u zimskom periodu često pripremaju u kompotima. Pomažu u regulaciji krvnog sistema, snižavanja pritiska i smirivanja aritmije srca. Kruška je ujedno i jedino voće koje ne izaziva alergije.     

Karfiol

Karfiol je povrće posebno popularno u Evropi i Dalekom istoku, gdje se odavno koristi kao prevencija raka. Sadrži tek 25 kcal na 100 grama, a bogat je folnom kiselinom, vitaminom C i K. Najbolji način pripreme je na pari, a može se peći na ulju, miješati s drugim povrćem, kuhati u supi ili pripremati u rerni. Novija istraživanja pokazuju da je korisno za pušače, jer fitonutrijenti iz njega smanjuju rizik od karcinoma pluća.

Kivi

Ovo tropsko voće potiče iz Kine, a odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina i minerala. Zbog kombinacije malog broja kalorija i visoke nutritivne vrijednosti nazivaju ga supervoćem, a studije pokazuju da služi kao prevencija raka debelog crijeva. Osim toga, kivi smanjuje rizik od makularne degeneracije te pomaže u regulaciji šećerne bolesti.

Kupus

Bez obzira na to da li se radi o svježem ili kiseljenom, crvenom ili zelenom, kupus je odavno poznat kao zaštitnik zdravlja. Dobar je izvor bjelančevina, željeza, biljne masti te vitamina. Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži, djeluje preventivno na sledeće bolesti: ekceme, bronhitis, anemiju i povišeni holesterol.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.