x

Vidljiva promjena

Ove posljedice ćete osjetiti ako u potpunosti prestanete jesti čokoladu

Iako je čokolada ukusna, neke njene varijacije mogu imati negativne efekte na naše zdravlje.

Naprimjer, tamna čokolada može imati zdravstvene prednosti kada se jede u umjerenim količinama, ali druge vrste, kao što su bijela i mliječna čokolada, mogu biti pune masti i šećera.

"Da biste dobili maksimalne zdravstvene koristi od čokolade, onda odaberite tamnu čokoladu koja ima 70 posto ili više kakaa", objašnjava Danielle McAvoy, MSPH, RD i registrirani dijetetičar sa Strong Home Gym.

Procenat kakaa vam također govori o postotku šećera. Naprimjer, ako je čokolada označena kao "50 posto" to znači da je napravljena od 50% kakaa i 50% šećera i mliječnih proizvoda.

Doživjet ćete manje promjena raspoloženja

Kada izbacimo čokoladu, izbacujemo i šećer, koji onda može imati efekat na naše raspoloženje.

"Kada eliminišete šećer iz svoje prehrane, riješite se jednog od glavnih uzroka promjena raspoloženja i razdražljivosti", objašnjava Jay Cowin, NNCP, RNT, RNC, CHN, CSNA, registrirani nutricionist i direktor formulacija u ASYSTEM-u.

Cowin objašnjava da je šećer toksin koji može iscrpiti energiju, a istovremeno može izazvati pustoš na nivou šećera u krvi.

"Ovo može dovesti do promjena raspoloženja, žudnje i drugih nesvakidašnjih ponašanja", kaže on.


Možete smršati

Imate problema da postignete svoje ciljeve mršavljenja? Uklanjanje čokolade iz vaše ishrane, čak i ako je to samo mjesec dana, može pomoći u smanjenju kalorija i šećera, što može dovesti do gubitka težine.

"Budući da se dodani šećeri često kriju u hrani i pićima, a posebno u čokoladi, može biti teško pratiti koliko šećera jedete svaki dan", kaže Cowin, smanjenje dodanih šećera može vam pomoći da izgubite težinu i poboljšati svoje cjelokupno zdravlje.

Možda ćete imati manje žgaravice

Prema istraživanju, gotovo jedna trećina Amerikanaca može iskusiti refluks kiseline svake sedmice. Kada pomislimo na žgaravicu ili refluks kiseline, slike paradajz sosa, alkohola i pržene hrane mogu nam pasti na pamet, ali da li ste znali da je i čokolada krivac?

"Čokolada je kisela hrana i može izazvati ili pogoršati simptome žgaravice ili refluksa kiseline", kaže McAvoy.


Možda ćete bolje spavati

Ako kasnije tokom dana uživate u čokoladi, možda ćete otkriti da odlazak na spavanje noću može biti borba. To je zato što čokolada sadrži kofein i može da vas održi.

McAvoy ističe da je kofein u redu u umjerenim količinama, ali ako ste neko ko pije kafu ujutro, čokolada popodne ili uveče može vam poremetiti san.

"Kofein također može doprinijeti anksioznosti, tako da smanjenje količine koju konzumirate može pomoći da se osjećate opuštenije”, dodaje McAvoy.

Možda ćete osjetiti povećanu emocionalnu svijest

Izbjegavanjem čokolade mjesec dana možete razviti povećanu emocionalnu svijest koja može pomoći u poboljšanju svjesne prehrane.

"Iz prve ruke znam da je jedenje čokolade jednostavan način da smirite neugodne emocije!, kaže Sylvia Gonsahn-Bollie, doktorica medicine, doktorica za gojaznost i metaboličko zdravlje, autorica bestselera, personalizirana trenerica i izvršna direktorica EmbraceYOU Weight & Wellness.


(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.