x

Promjena

Ove tri riječi mogu da sačuvaju vezu od propasti

Ove tri riječi mogu da pretvore konflikt u kolaboraciju, demagogiju u demokratiju i pomažu da se konverzacija otvori na pravi način.

Nevjerovatno je koliko nekoliko riječi može sve da promjeni.

Posebno kada se radi o riječima kao što su "Šta ti misliš?".

Prema Piteru Pirsonu, psihologu za veze, ova fraza može da vam pomogne u konverzaciji i potpuno promeni dinamiku toka konverzacije.


- Zbog toga što ne možete da promjenite osobu sa kojom ste, možete da utičete na nju - rekao je on.

- Ukoliko neko kaže svom partneru: "Ti uopšte ne mariš kako se ja osjećam", to je vrsta optužbe i njegov odgovor će da bude defanzivan - naveo je on.

A razmjena defanzivnih rečenica neće nikuda da vas odvede. Vrijednost rečenice: "Šta ti misliš?" čak i na kraju konstatacije "Ti uopšte ne mariš kako se ja osjećam", može znatno da promjeni kvalitet dijaloga koji vodite. Biće pažljiviji i produktivniji.


- Ukoliko postavite pitanje šta vaš partner misli o tome sa pravim tonom i facijalnom ekspresijom, vi pokazujete da ste zainteresovani za njegovu perspektivu. Ukoliko iznosite samo optužbe, nema naznake da marite za ono šta druga strana ima da kaže osim da se brani - istakao je on.

Ove tri riječi mogu da pretvore konflikt u kolaboraciju, demagogiju u demokratiju i pomažu da se konverzacija otvori na pravi način.

- Vrlo je jednostavno. Ukoliko se ljudi pod pritiskom sjete da kažu ove riječi, mogu da izbjegnu unakrsne optužbe.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.