x

Ove zime grijemo se na vino: Otok vinograda kojim ne možete šetati bez čaše u ruci

Danas se ovdje nalazi 17 živih vinograda koji se prostiru preko gotovo dvije tisuće hektara. Kao rezultat toga, vinogradi Lanzarotea proizvode u prosjeku 2 milijuna litara vina godišnje.

Za ljubitelje vina, nema boljeg mjesta ove zime od onog zvanog Lanzarote. Vinska oaza smještena je na španjolskim Kanarskim otocima i dom je brojnim vinarijama i vinogradima – savršeno mjesto za izgubiti se u nizu lokalnih vina jedinstvenog okusa. Kultura vina ovdje je jaka, pa mnogi dolaze uživati u kušanju vina i posjeti vinograda.

Povijest uzgoja vinove loze na Lazaroteu seže sve do 15. stoljeća. Danas se ovdje nalazi 17 živih vinograda koji se prostiru preko gotovo dvije tisuće hektara. Vinogradi se nalaze u središnjem području La Gerije, ali i drugim općinama. Zapravo, jedina područja bez vinograda su stara i nova prijestolnica, Teguise i Arrecife.

Kao rezultat toga, vinogradi Lanzarotea proizvode u prosjeku 2 milijuna litara vina godišnje. Naročito su popularna u Ujedinjenom Kraljevstvu jer su Britanci očito pronašli nešto njihovom u jedinstvenom okusu.


Savršena klima i svježi povjetarac s Atlantika stvaraju najbolje uvjete za vinograde tj. proizvodnju visokokvalitetnog grožđa. Ovdje ćete tako pronaći različite vrste grožđa, uključujući i pet autohtonih sorti. A najvažnije je to što vinari Lanzarotea uvijek vjeruju u kvalitetu prije kvantitete i koriste modernu opremu za održavanje ovih vinograda.

Dakle, vinske ture (uključuju posjet jednom ili više vinograda te kušanje lokalnih vina) su jedna od obaveznih i najboljih stvari koje možete raditi na Lanzaroteu. Međutim, nemojte zbog toga misliti da je Lanzarote samo vino.


Nije u vinu sve

Lanzarote ima i brojne druge (turističke) atrakcije, među kojima je čak više od stotinu prekrasnih plaža. Posebno se među njima ističa Playa de Papagayo, zlatna pješčana plaža s kristalno čistim morem na južnoj strani otoka. Tu je i Playa Blanca, smještena u ribarskom selu koje je ipak uhvatilo korak s turizmom pa se tako u njemu danas nalaze i hoteli, restorani i barovi.

Idealna je ovo destinacija ako želite pustolovinu, planinarenje Timanfayom, razgledavanje vulkanskog krajolika istoimenog Nacionalnog parka… A ako želite doista nezaboravno iskustvo, posjetite podvodne skulpture u muzeju Atlantico. Ovo je jedini europski muzej koji se nalazi u potpunosti pod vodom.

Dobra vijest je i ta da možete vrlo jednostavno pronaći dnevne letove koji će vas odvesti direktno na Lanzarote iz drugih europskih zemalja, a putovanje brodom (trajektom) također je jedan od alternativnih i zgodnih načina.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.