x

Ovo je zemlja najboljeg ruma i rajskih plaža

​Kristofer Kolumbo je zvanično prvi Evropljanin koji je otkrio Jamajku u maju 1494. godine.

U ovoj karipskoj državi živi oko 2.900.000 stanovnika, koji su većinom afričkog porijekla. Površina ostrva iznosi skoro 11.000 kvadratnih kilometara, što je čini trećom po veličini državom Velikih Antila.

Prije nego što je kolonizovana naseljavala su je domorodačka plemena - Aravak i Taino, koja su joj dala ime: Šamajka, što u prevodu sa lokalnog jezika znači "zemlja drveća i vode" ili "zemlja proljeća".

Jamajka je poznata kao jedan od najvećih izvoznika manga, banana i šećerne trske ali one nisu domaće kulture, za razliku od popularnog Ackee.


Takođe, na ovom tropskom ostrvu raste preko 200 vrsta orhideja.

Kako bi se riješili pacova, tokom 1872. godine na ostrvo su dovedeni mungosi. Osim pacova, ove mačkolike životinje pojele su i gotovo sve zmije, tako da ih sada na ostrvu skoro uopšte nema, što Jamajku čini popularnom turističkom destinacijom.

Kao bivša kolonija Jamajka je dio Komonvelta, a kraljica Elizabeta II u 'zemlji drveća i vode' ima svog guvernera - koji ima protokolarnu funkciju.

Jamajka je 1962. godine bila prva država u Karibima koja je stekla nezavisnost.


Nacionalno piće Jamajke je rum.

Ijam Fleming je svih 14 nastavaka o Džejms Bondu napisao upravo na Jamajci. Jamajka je inače prepoznatljiva u svijetu po svojim umjetnicima, među kojima je i čuveni Bob Marli. Malo poznata činjenica je da se na ovom ostrvu proizvodi najviše muzike po glavi stanovnika.

Prema pojedinim istraživanjima Jamajčani su na vrhu lista najsrećnijih ljudi na svijetu. Neobično, ali veoma lijep podatak je i da se na ovom ostrvu rađa velik broj blizanaca i trojki, prenosi B92.


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.