x

OBRATITE PAŽNJU

Ovo su rani znaci demencije

Pacijenti s FTD-om jedu više šećera i ugljikohidrata i imaju veću vjerovatnoću da će se brzo udebljati

Istraživači su otkrili da frontotemporalna demencija (FTD) ima jasan simptom koji je zapravo rani znak upozorenja, a to je da osobe s ovom vrstom demencije pokazuju značajnu promjenu u preferencijama prema hrani, uključujući posebnu želju za jednom određenom vrstom namirnica.

Pokazuju promjene

Naime, prema ljekaru Endrjuu E. Budsonu (Andrew), pomoćniku direktora za istraživanje u Centru za Alzheimerovu bolest Univerziteta u Bostonu i profesoru neurologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Bostonu, žudnja za slatkim može biti rani znak FTD-a.

- Ovaj poseban oblik demencije često pokazuje promjene u preferencijama prema hrani, kao što je želja za jedenjem slatke hrane - objasnio je za Psychology Today.

Budson je rekao da je čuo u grupi za podršku njegovateljima pacijenata s demencijom koja je uključivala ovaj čudan simptom.

Studija iz 2016. objavljena u Journal of the American Medical Association otkrila je da pacijenti s FTD-om jedu više šećera i ugljikohidrata i imaju veću vjerovatnoću da će brzo debljati od onih bez neurodegeneracije.

Prvi put

Dok se većini Alzheimerova bolest dijagnosticira u srednjim 60-ima, znakovi frontotemporalne demencije redovno se pojavljuju znatno ranije.

- Većina s frontotemporalnom demencijom počinju pokazivati simptome između 45. i 65. godine, iako se kod otprilike jedne četvrtine pojedinaca bolest prvi put otkrije nakon 65. godine - objašnjava Budson.

Loši maniri

Osim žudnje za slatkim, osobe s frontotemporalnom demencijom obično će imati i druge izražene simptome, uključujući značajne promjene u osobnosti i ponašanju.

- Prijatelji i članovi porodice osoba s frontotemporalnom demencijom često ih opisuju kao drugačije ljude. Oni često pokazuju društveno neprikladno ponašanje, imaju loše manire, donose impulzivne odluke i upuštaju se u neoprezne radnje - kaže Budson dodajući kako pokazuju i naglašeni nedostatak simpatije ili empatije.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.