x

tragedija

Ovo su rudari koji su stradali u nesreći kod Sokobanje: Tragedija se dogodila u ranim jutarnjim satima! (Foto)

U rudniku "Soko" kod Sokobanje, iz za sada nepoznatog razloga rano jutros došlo je do eksplozije.

U nesreći su poginuli rudari Zlatković Darko (43), Nenad Trivunac (37), Petrović Petar (31), Grujić Radovan (47), Čokirilo Branko (56), Branislav Zlatanovoić (65), Živković Bratislav (59), Stajić Bojan (34).

Kolege poginulih rudara nalaze se u blizini mjesta tragedije i odmahuju glavama u nevjerici.


- Ne znamo šta da kažemo, potpuno smo van sebe od bola - pričaju rudari.

Podsjetimo, nesreća se dogodila jutros oko 5 sati.

Potpredsjednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović obišla je rudnik u kojem se nesreća dogodila i izrazila saučešće porodicama stradalih rudara. "U ime Vlade Srbije, u ime svih nas i svoje lično ime izražavam saučešće porodicama stradalih. Država će pomoći koliko god je moguće porodicama. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovdje, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na licu mjesta i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije", rekla je Mihajlovićeva.


Saša Spasić, direktor JP PEU Resavica, rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika “Soko“, dogodila nešto poslije četiri sata ujutru u dijelu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smjeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

“Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu”, rekao je Spasić.


Drago Milinković, direktor rudnika „Soko“, rekao je da je rudnik izgubio osam vrijednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.

"Mjere bezbijednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo“, kaže Milinković.

“Radnici Aleksinačkih rudnika izvode radove u rudniku Soko i dio su ovog kolektiva. Mjere se maksimalno poštuju ali su ovo situacije koje je nemoguće predvidjeti“, rekao je Nemanja Denić, direktor Aleksinačkih rudnika i izrazio saučešće porodicama nastradalih rudara.

.

.

.


Izvor: Kurir 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.